Mattis: SUA la un pas să bombardeze pentru a doua oară luptători ruşi în Siria

James Mattis - fost secretarul american al apărării
James Mattis - fost secretarul american al apărării (Bay Ismoyo/AFP/Getty Images)

Forţele militare americane din Orientul Mijlociu au fost la un pas de a bombarda în Siria, pentru a doua oară, un grup de mercenari ruşi care susţin forţele loiale guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, a dezvăluit marţi secretarul american al Apărării.

Jim Mattis, discutând cu reporterii la Pentagon, a apărat de asemenea expulzarea în masă de diplomaţi ruşi din întreaga lume ca răspuns la presupusa utilizare de către Moscova a unui agent chimic mortal în încercarea de a asasina un fost spion rus în Marea Britanie.

Cu privire la incidentul din Siria, Mattis a afirmat că în ultima săptămână un grup de mercenari ruşi a trecut peste un râu stabilit drept linie de demarcaţie – în încercarea de a calma tensiunile dintre grupurile rebele susţinute de SUA şi cele susţinute de Rusia – şi au pătruns apoi într-o regiune unde forţele ruse nu trebuiau să opereze.

“Aceste forţe se deplasau în poziţii tot mai avansate, prea aproape” de poziţiile ocupate de forţele susţinute de SUA, a precizat el.

După discuţii între generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major al armatei americane, şi generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, forţele mercenare ruseşti s-au retras din zonă.

“Aşadar, mi se pare că, de această dată, situaţia a fost rezolvată prin linia de comunicare creată pentru a evita conflictele”, a afirmat Mattis.

Aproximativ 200 de mercenari ruşi au fost ucişi în Siria în 7 februarie într-un atac aerian american la scară mare în apropierea râului Eufrat.

Mercenarii au făcut parte dintr-o armată privată sub acoperire, cunoscută sub numele de Grupul Wagner, care beneficiază de susţinerea Kremlinului.

Mattis a declarat că nu poate răspunde la întrebări legate de atacul din luna februarie în ceea ce priveşte motivele pentru care forţele ruse au atacat “forţele noastre din Deir ez-Zor”. “Încă nu pot să vă răspund la această întrebare”.

În acest ultim incident, forţele ruse au trecut din nou peste Eufrat într-o zonă în care nu ar fi trebuit să se afle.

Întrebat dacă retragerea mercenarilor după discuţia telefonică dintre Dunford şi Gherasimov indică faptul că luptătorii ruşi se află sub controlul Moscovei, Mattis a precizat: “Cred că sunt”.

Un oficial al apărării a declarat că mercenarii ruşi şi forţele loiale guvernului sirian au fost observaţi săptămâna trecută construind poziţii de apărare în apropierea forţelor susţinute de SUA.

Washington Free Beacon a precizat că mercenarii ucişi în luna februarie au făcut parte din forţele ruseşti numite “micuţii oameni verzi” din cauza uniformelor lor militare verzi fără însemne de identificare, a căror apartenenţă poate fi contestată de guvernul rus.