Mattis: SUA trebuie să-şi îmbunătăţească performanţa în zona Arctică. Ruşii şi chinezii activi în regiune

Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

SUA trebuie să îşi îmbunătăţească prezenţa în zona Arctică, care este o regiune tot mai importantă, în condiţiile în care încălzirea globală deschide noi linii navigabile şi face ca resursele petroliere şi minerale să fie mai disponibile, a declarat secretarul american al Apărării, Jim Mattis, înainte să pornească într-o vizită oficială în China.

Zona Arctică, care este situată parţial pe teritoriile Rusiei, Statelor Unite, Canadei şi ale altor câtorva naţiuni, deţine, potrivit unor estimări, mai multe rezerve de petrol şi gaze decât Arabia Saudită şi Rusia împreună, iar Moscova şi-a intensificat dezvoltarea energetică în regiune, potrivit RFE/RL.

Totodată, Rusia a plasat baze militare în zona Arctică de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, consolidându-şi prezenţa şi capabilitatea militară în regiune.

Sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin, Moscova urmăreşte să îşi redeschidă bazele militare sovietice, aeriene şi de radar abandonate, care sunt amplasate pe insule izolate din Arctica, şi doreşte să construiască baze noi. Aceste măsuri fac parte din planul Rusiei de a revendica aproximativ 1,3 milioane de km pătraţi din regiunea Arctică.

“Cu siguranţă, America trebuie să îşi îmbunătăţească perfomanţa în zona Arctică. Nu este nicio îndoială în acest sens”, a precizat Mattis reporterilor în Alaska.

Ca parte a acestor acţiuni va fi o prezenţa sporită a pazei de coastă, un număr mai mare de spărgătoare de gheaţă şi alte nave specializate necesare în zona Arctică, a afirmat el.

Mattis a mai declarat că Pentagonul consideră deja Alaska o bază pentru operaţiuni în Pacific, adăugând că interceptorul de rachete pe care SUA îl păstrează în regiune constituie deja un element important al apărării naţionale americane.

Însă, secretarul Apărării a precizat că încălzirea Arcticii a declanşat o nouă cursă vizând resursele din regiune, în care SUA a ezitat să intre.

“[Regiunea Arctică] se va deschide nu doar pentru transport ci şi pentru explorarea energiei”, a declarat Mattis.

SUA şi Rusia şi-au exprimat interesul în activităţi de forare în zona Arctică, însă Moscova a mers chiar mai departe în privinţa dezvoltării resurselor regiunii. În prezent, SUA interzice foratul după petrol atât în sanctuarele de viaţă sălbatică existente în teritoriul arctic controlat de americani, cât şi în alte zone ale regiunii.

Pe lângă competiţia dintre Rusia şi SUA, la începutul acestui an China şi-a manifesrat ambiţia de a extinde Iniţiativa Centura şi Drumul a preşedintelui Xi Jinping către zona Arctică, prin dezvoltarea liniilor de transport maritim care au fost deschise de încălzirea globală.

De asemenea, China susţine Groenlanda, al cărei teritoriu acoperă o porţiune majoră a Arcticii, să îşi dezvolte vastele resurse minerale, care sunt în mare parte neaccesate.

China nu are teritoriu sau linie de coastă în zona Arctică, astfel că interesul său tot mai mare în această regiune a generat temeri în rândul statelor arctice cu privire la obiectivele strategice pe termen lung ale Beijingului, inclusiv dacă aceasta urmăreşte activităţi militare în regiune.

Studiile arată că o mare parte a resurselor petroliere şi de gaze din zona Arctică sunt concentrate în Alaska, pe care SUA a cumpărat-o de la Imperiul Rus în 1867 pentru suma de 7,2 milioane de dolari. Alaska a devenit cel de-al 49-lea stat american în 1959.