May, optimistă în Bruxelles. Se anunţă noi discuţii pentru Brexit între UE şi Londra

Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

La noile discuţii din Bruxelles, premierul britanic a abordat “diverse opţiuni” pentru a depăşi problemele Marii Britanii în ceea ce priveşte acordul de ieşire din Uniunea Europeană.

Cu mai puţin de două luni înainte ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană, premierul britanic Theresa May s-a deplasat joi la Bruxelles pentru a obţine unele schimbări la acordul de retragere care ar putea atrage sprijinul necesar din partea Camerei Comunelor. În luna ianuarie acordul a fost subiectul unei înfrângeri parlamentare record, potrivit Deutsche Welle.

May a fost întâmpinată de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a declarat că cele 27 de ţări partenere din UE nu vor renegocia termenii acordului de retragere.

Luând cuvântul după întâlnirile de joi din Bruxelles, May a fost încrezătoare că Londra va ieşi din bloc cu un acord: “Constat că liderii doresc ca noi să conlucrăm pentru a oferi o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană pe baza unui acord”.

Întâlnirea de 90 de minute dintre Juncker şi May a fost descrisă de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene ca fiind “fermă dar constructivă”. May şi Juncker urmează să se întâlnească din nou la sfârşitul acestei luni pentru a evalua progresul obţinut de cele două părţi.

Juncker a afirmat că, între timp, vor avea loc discuţii pentru a se analiza posibilitatea găsirii unei soluţii care “va atrage cel mai amplu sprijin posibil în Parlamentul britanic şi va respecta directivele convenite în Consiliul European”.

Unul dintre motivele care a dus la respingerea acordului de retragere de către Parlamentul britanic este opoziţia exprimată de un număr mare de politicieni faţă de controversatul backstop irlandez – o măsură care a fost proiectată pentru a evita o frontieră irlandeză dură în toate circumstanţele.

În timp ce a reiterat poziţia UE că acordul de retragere nu va fi renegociat, Juncker şi-a exprimat deschiderea la ideea de a modifica Declaraţia Politică aprobată de cei 27 membri ai UE şi Marea Britanie pentru a stabili o relaţia viitoare fermă şi rapidă între Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

De asemenea, May s-a întâlnit joi şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care miercuri îşi exprimase nemulţumirea faţă de lipsa de planificare a britanicilor: “Mă întreb cum arată acel loc special în iad pentru cei care au promovat Brexitul fără a avea măcar o schiţă a unui plan privind ieşirea în siguranţă”.

În timp ce Tusk a avertizat că “nu se întrevede un progres” după întâlnirea cu May, aceasta a fost mai optimistă.

“Este clar că voi oferi Brexitul. Îl voi oferi la timp, asta voi face pentru publicul britanic. Voi negocia din greu în următoarele zile pentru a obţine acest lucru”, a susţinut May.

Perspectiva unor reuniuni viitoare a generat ideea posibilei extinderi a articolului 50 şi amânarea Brexitului, reducând probabilitatea ieşirii fără acord a Marii Britanii din UE la sfârşitul lunii martie.