"Mazilirea" lui Zgonea din fruntea Camerei Deputaţilor a fost constituţională

Curtea Constituţională a respins sesizările formulate de Valeriu Zgonea privind debarcarea sa din fruntea Camerei Deputaţilor.
Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Judecătorii CCR au respins, în şedinţa de marţi, cele două sesizări formulate de Valeriu Zgonea privind revocarea sa din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

O primă sesizare a lui Zgonea viza modificarea Regulamentului Camerei Inferioare, iar cea de-a doua hotărâre privind vacantarea funcţiei de preşedinte şi membru al Biroului permanent al forului.

Potrivit Agerpres, sesizarea privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost respinsă cu unanimitate de voturi — motivele extrinseci şi cu majoritate de voturi — motivele intrinseci, iar sesizarea referitoare la hotărârea Camerei Deputaţilor privind vacantarea funcţiei de preşedinte şi membru al Biroului permanent al forului, cu majoritate de voturi.

Fostul şef al deputaţilor declara, recent, că a invocat în sesizarea făcută la CCR faptul că prin modificările aduse Regulamentului Camerei se încalcă "tot ce este strict legat de atribuţiile constituţionale".

"Am atras atenţia că modificările la Regulament, în forma în care au fost făcute, încalcă prevederi ale CCR (…) Acolo sunt câteva noţiuni care au fost modificate neregulamentar de Comisia de regulament şi au fost încălcate de la articolul 85 până la articolul 155. Am atras atenţia că sunt câteva expresii care redefinesc dreptul şi CCR este singura care se poate pronunţa asupra constituţionalităţii modificărilor aduse Regulamentului Camerei.

Modificările care au fost făcute nu respectă spiritul Constituţiei, din punctul meu de vedere. Ele sunt aplicabile, ieri a fost făcută revocarea preşedintelui, ceea ce înseamnă că din expresia pe care o folosesc constituţionaliştii este un act legal şi regulamentar, dar neconstituţional", a explicat Valeriu Zgonea.

Pe 7 iunie, Zgonea a trimis o scrisoare Biroului permanent în care solicita retragerea de pe ordinea de zi a hotărârii de modificare a Regulamentului prin care preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat mai uşor din funcţie.

"Am înaintat Biroului permanent un document în care am cerut Comitetului liderilor să scoată de pe ordinea de zi un punct care, din perspectiva mea, încalcă zeci de articole ale Regulamentului şi generează un precedent extrem de periculos pentru democraţia din România. Nu a existat o iniţiativă legislativă căreia să îi fie asimilat proiectul de hotărâre de modificare a Regulamentului Camerei (hotărârea prin care se modifică articolul privind revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor — n.r.). Mai pe româneşte, în fals, a fost introdus un punct pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor sub identitatea de PHCD 50 care nu are niciun iniţiator, nicio comisie parlamentară nu l-a iniţiat, niciun grup de parlamentari nu a iniţiat această hotărâre de modificare a Regulamentului", explica, săptămâna trecută, Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.

Potrivit fostului social-democrat, secretarul general al Camerei Deputaţilor are obligaţia să identifice cum a apărut pe ordinea de zi, într-un document oficial, timp de câteva săptămâni consecutiv, un document care nu respectă prevederile legale.

Reamintim că Zgonea a fost exclus din PSD după ce a îndrăznit să-i conteste supremaţia lui Liviu Dragnea, iar mai apoi şi-a luat adio şi de la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Zgonea reuşise totuşi să reziste o perioadă la şefia Camerei apelând la diverse elemente procedurale, însă social-democraţii au rezolvat problema modificând Regulamentul.

Mai exact, proiectul de modificare care a fost adoptat prevedea că funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor încetează în momentul când acesta îşi pierde sprijinul politic sau dacă deputaţii votează revocarea acestuia din funcţie "la propunerea liderului grupului parlamentar care l-a propus".

Ulterior, plenul Camerei Deputaţilor a luat act de faptul că şi-a pierdut sprijinul politic în urma excluderii din PSD, astfel că Zgonea a fost debarcat de foştii săi colegi. Acum, ultima tentativă a lui Zgonea de a-şi recăpăta funcţia a eşuat, odată cu decizia CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne