MCV pentru toate ţările UE? Parlamentul European vrea un mecanism de monitorizare în toate statele membre

Parlamentul European recomandă Comisiei Europene să creeze un mecanism al UE pentru democraţie, statul de drept şi drepturile fundamentale. Pentru crearea acestui mencanism, CE ar trebui să angajeze un dialog real cu societatea civilă, care să se implice.
Sediul din Strasbourg al Parlamentului European.
Sediul din Strasbourg al Parlamentului European. (Captură Foto)

Parlamentul European a adoptat marţi o rezoluţie prin care recomandă Comisiei Europene să creeze un mecanism obligatoriu de monitorizare şi raportare anuală a situaţiei democraţiei, statutului de drept şi drepturilor fundamentale în toate statele membre. Acest nou instrument de monitorizare ar urma să înlocuiască Mecanismul de Cooperare şi Verificare aplicat României şi Bulgariei.

Noul mecanism ar trebui să asigure respectarea de către toate statele membre UE a valorilor din tratatele UE şi să fixeze criterii clare, bazate pe fapte şi apolitice pentru evaluarea situaţiei democraţiei, statului de drept şi drepturilor fundamentale (DRF), în mod sistematic şi echitabil, se arată în textul rezoluţiei

Pentru crearea acestui instrument, PE solicită Comisiei Europene "să se angajeze într-un dialog de substanţă cu societatea civilă şi să ia în considerare contribuţia şi rolul acesteia în elaborarea propunerii de acord interinstituţional."
"Comisia Europeană ar trebui să creeze un mecanism UE obligatoriu de monitorizare şi raportare anuală a situaţiei democraţiei, statutului de drept şi drepturilor fundamentale în statele membre, eliminând abordarea actuală care se concentrează doar pe rezolvarea crizelor. Acest mecanism ar trebui să includă standarde obiective şi să stabilească o abordare graduală pentru remedierea încălcărilor", se arată într-un comunicat postat pe site-ul PE.

"Am oferit Uniunii Europene instrumentele pentru toate celelalte politici publice – competiţie, cooperare în domeniul justiţiei şi poliţiei, afaceri externe (...), dar valorile noastre principale nu sunt protejate de instrumente suficient de puternice pentru a le asigura respectarea în toată Uniunea Europeană”, a declarat raportorul Parlamentului Sophie in’t Veld (ALDE, NL) în dezbaterea dinaintea votului în care iniţiativa sa legislativă a fost adoptată cu 475 de voturi la 171 şi 39 de abţineri.

Propunerea Parlamentului pentru un mecanism UE privind DRF are ca obiectiv încorporarea instrumentelor DRF existente într-un singur instrument şi asigurarea unei utilizări depline. Un alt obiectiv este eliminarea diferenţelor dintre monitorizarea DFR în statele candidate şi lipsa unor instrumente efective în statele care au devenit deja membre. Acest mecanism ar putea oferi şi prilejul unor dezbateri regulate pe tema DFR în instituţiile UE şi în parlamentele naţionale, se mai precizează în comuniatul PE.

Ce urmează

Parlamentul cere Comisiei să prezinte o propunere până la sfârşitul anului 2016 pentru un Pact UE pentru Democraţie, Stat de drept şi Drepturi Fundamentale sub forma unui acord interinstituţional care să alinieze şi să completeze mecanismele existente. Comisia va trebui să ofere un răspuns argumentat cererii Parlamentului.

Cum ar funcţiona mecanismul

În fiecare an, un grup de experţi independenţi va elabora o tabelă de punctaj privind situaţia DRF în statele membre, inclusiv recomandări specifice pentru fiecare stat membru, pe baza unor indicatori cum ar fi separarea puterilor, libertatea şi pluralismul media, accesul la justiţie. Pentru fiecare criteriu, fiecare stat membru va primi un punctaj.

Tabela de punctaj va reprezenta punctul de plecare pentru orice acţiuni ale Comisiei şi va oferi posibilitatea unei abordări clare şi progresive, de la deschiderea dialogului cu statul membru până la invocarea articolului 7(1) din Tratat, pentru a oferi avertizări timpurii înainte de a avea loc o încălcare serioasă, ultimul pas fiind activarea articolului 7 din Tratat, conform căruia poate fi suspendat dreptul de vot al unui stat în Consiliu, mai informează PE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne