MCV-ul deranjează: PSD cere Reprezentanţei Comisiei Europene din România "o clarificare riguroasă"

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times România)

Partidul Social Democrat a transmis un mesaj, luni, via Facebook, Reprezentanţei Comisiei Europene din România, după scrisoarea deschisă adresată de Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România miniştrilor de Justiţie şi ai Afacerilor Interne din statele membre UE.

"Având în vedere precizia la care face apel Reprezentanţa Comisiei Europene din România cu privire la poziţiile oficiale exprimate de CE faţă de ţara noastră, ne aşteptăm la aceeaşi rigoare în legătură cu îngrijorările exprimate de cele mai reprezentative asociaţii ale magistraţilor din România în ceea ce priveşte 'afirmaţiile eronate, nereale' apărute 'în mod repetat' în rapoartele MCV.

Se impune deci o clarificare riguroasă asupra 'modalităţii de culegere a datelor pentru întocmirea rapoartelor MCV' care, în opinia asociaţiilor magistraţilor, 'a permis strecurarea unor erori/inexactităţi/afirmaţii trunchiate care nu pot face decât deservicii independenţei justiţiei'", a transmis PSD.

Potrivit hotnews.ro, săptămâna trecută, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) au transmis o scrisoare deschisă miniştrilor de justiţie şi ai afacerilor interne din statele membre UE, aflaţi la Bucureşti la sfârşitul săptămânii trecute, în care susţineau că nu pot închide ochii "la existenţa în rapoartele MCV, în mod repetat, a unor afirmaţii eronate, nereale, în fapt şi în drept, pe care s-au clădit unele dintre recomandări". Magistraţii mai susţineau că semnalarea erorilor, a nerealităţilor cuprinse în rapoartele MCV nu echivalează cu negarea rapoartelor în sine, subliniindu-se că este nevoie în sistemul de justiţie de "acurateţe, exactitate, rigurozitate".

Alte trei asociaţii ale magistraţilor - Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie - au trimis o scrisoare miniştrilor de Justiţie din statele UE, în contextul reuniunii informale a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne la Bucureşti, în care spuneau că recomandările din raportul MCV cu privire la modificările aduse legilor justiţiei nu au fost respectate. Cele trei asociaţii îl critică pe ministrul Justiţiei pentru procedurile de îndepărtare din funcţie a procurorului-şef al DNA şi a procurorului general al României. Semnatarii scrisorii spun că subiectele aflate pe agenda consiliului nu pot fi aprofundate în contextul în care într-unul dintre statele membre lipsesc elemente esenţiale ale statului de drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne