Medic ATI: Cifrele privind mortalitatea Covid trebuie nuanţate. În UE suntem pe locul 17, în lume pe locul 32

Dorel Săndesc
Dorel Săndesc (Facebook)

Prof. dr. Dorel Săndesc, vicepreşedinte al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), a declarat, la Digi 24, că România stă “surprinzător de bine” la situaţia infecţiilor şi deceselor Covid, raportat la situaţia reală a unei ţări care a acordat cea mai mică atenţie sănătăţii din toată Uniunea Europeană. În plus, Săndesc a precizat că cifrele trebuie ponderate la situaţia globală.

Întrebat ce părere are despre faptul că România este campioană europeană la mortalitatea Covid-19, Dorel Săndesc a afirmat că cifrele respective trebuie “nuanţate putin”.

“Vorbiţi de mortalitatea medie pe ultimele două săptămâni raportată la numărul de cetăţeni, aceasta este cifra la care suntem în top, dar vin din urmă şi alte ţări în care creşte numărul de cazuri. Această situaţie trebuie relativizată la mortalitatea globală, la cifrele întregii epidemii, la care România nu stă atât de rău.

La nivel mondial, conform statisticilor de astăzi, mortalitatea raportată la numărul de cetăţeni, România este undeva pe locul 32, iar în Europa suntem pe locul 17, cu o mortalitate la un milion de cetăţeni de 234, având în faţă, cu mortalităţi mai mari, ţări precum Elveţia – 237, Irlanda, Olanda, cu peste 300, Franţa, cu 480, Suedia, cu 580, Italia, cu 591, Marea Britanie cu 615, Spania cu 661”, a explicat vicepreşedintele Societăţii ATI.

De asemenea, dr. Săndesc a afirmat că, în anumite intervale de timp putem să tragem concluzia că România e campioană la mortalitatea Covid, adăugând că este bine să ne “imaginăm” ce valori au avut Elveţia, Italia, Franţa în alte perioade.

“Trebuie să ponderăm aceste cifre la situaţia globală. Dacă calculăm mortalitatea la numărul de cazuri, avem o surpriză: România din nou este pe o poziţie similară la nivel mondial, cu o mortalitate de 3,92%. În faţa noastră sunt ţări cu mortalităţi mult mai mari. Europa, în general, are 4,82%, UE are 5,76%, Suedia – 6,65%, Franţa – 6,84%, UK – 10,48, Italia – 11,93%”, a adăugat medicul.

Cu toate acestea, Săndesc este de părere că situaţia este îngrijorătoare, deşi, până acum, România a înregistrat cifre “surprinzător de bune” dacă luăm în considerare situaţia precară în care se află sistemul de sănătate.

“Este totuşi îngrijorător. Nu vreau să spun decât că, până acum, cifrele pe care le avem sunt surprinzător de bune, raportat la situaţia reală a unei ţări care a acordat cea mai mică atenţie sănătăţii din toată Uniunea Europeană, lucru obiectivat prin procentul din PIB alocat sănătăţii. Totuşi, se reuşeşte să se obţină aceste cifre. Şi dacă ne gândim că mortalitatea raportată la numărul de cazuri pozitive este destul de mică, trebuie să ne gândim şi la faptul că numărul de teste este mai mic decât cel din alte ţări”, a precizat medicul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură