Medic, mesaj pentru români: "Mai bine izolat, decât să ai în tine tot felul de tuburi şi ace"

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Este mult mai bine să fii izolat decât intubat, cu tot felul de tuburi şi ace introduse în tine, le transmite Dorel Săndesc, preşedintele Asociaţiei de Terapie Intensivă din România, celor sătui să stea închişi în casă.

"Cei care se plâng că izolarea şi distanţarea socială sunt greu de suportat ar trebui să ştie prin ce trece un pacient care ajunge la terapie intensivă", a explicat Sandesc, la Digi24.

Şi, pentru ca oamenii să înţeleagă ce li se poate întâmpla lor sau celor dragi, dacă nu se protejează, Săndesc a descris şi prin ce trec persoanele infectate odată ajunse pe ATI.

"Mai bine izolat decât ventilat sau mai bine izolat decât intubat. Mai bine să contribuiţi la rezultatul acestei lupte stând acasă.

Să vă protejaţi sănătatea proprie, dar apoi, limitând transmiterea poate evităm vârful ăla foarte mare care să sufoce, să pună genunchiul pe sistemul sanitar.

A ajunge acolo este ceva care e foarte greu de imaginat ca şi suferinţă pentru un om.

Să ajungi să ai introduse în tine tot felul de tuburi, de ace. Peste tot. Un tub de plastic gros cât degetul mare de la mână introdus pe gât până în trahee prin care să fii ventilat, catetere venoase introduse la baza gâtului, în gât chiar, să meargă până în inimă. Tot felul de aparate care pompează şi scot aer din tine. Sonde care se vor introduce până în plămâni să îţi aspire secreţiile. Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspiraţie. Sondă medicală, sondă nazo-gastrică care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine. Să fii întors pe o parte şi pe alta.

Sigur că da, pacienţii primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea suferinţă există şi este enormă, pentru că nu poţi ţine un om în comă profundă. Doar aşa, că nu suferă. Atunci agravez prognosticul. Scad şansele de a fi salvat. Deci tabloul suferinţei e deosebit la un pacient grav", a transmis medicul Dorel Săndesc.

Reamintim că până astăzi, 5 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.864 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 374 au fost declarate vindecate şi externate.

Pe de altă parte, la ATI, în acest moment, sunt internaţi 141 de pacienţi.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 15.980 de persoane. Alte 108.810 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură