Medic primar, după autopsia unor victime ale Covid-19: Plămânii erau plini de apă, vasele mici de sânge inflamate

.
. (gov.md)

Prof. univ. Cristian Stan, medic primar legist în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” din Bucureşti, a declarat, pentru Libertatea, că ceea ce a văzut în cazul autopsiilor pacienţilor decedaţi de Covid este diferit de tot ceea ce a văzut în cariera sa. Mai exact, medicul a constatat că plămânii celor decedaţi de Covid arată altfel decât în cazul celor decedaţi în urma altor boli.

Medicul Cristian Stan a scris o carte despre cauzele morţii, ce se doreşte să fie un ghid uşor de citit şi uşor de înţeles pentru colegii săi practicieni. Cartea cuprinde observaţiile şi concluziile a 25 de ani de experienţă în medicina legală, în care a efectuat mii de expertize medico-legale şi autopsii din care 5.000 au fost cazuri complexe. În ultimele luni a efectuat autopsii şi pe decedaţi COVID-19, boală al cărei mecanism îl descrie în ghid.

Întrebat care este numărul de autopsii pe care le-a făcut pe pacienţi decedaţi de Covid, medicul a răspuns următoarele: “Trei autopsii au fost pe decedaţi confirmaţi prin test făcut în timpul spitalizării, iar 4 au avut test negativ, dar acesta, cred eu, a fost prelucrat prea devreme, la una, două săptămâni înainte să intervină moartea. Deci au fost suspecţi la un moment dat şi spitalul nu i-a retestat după primul rezultat negativ. Sunt însă sigur că toţi au fost infectaţi cu noul coronavirus”.

Mai mult, medicul a precizat că ceea ce a văzut în cazul autopsiilor pacienţilor decedaţi din cauza Covid-19 este altfel faţă de ceea ce a văzut în cariera sa.

“În peste 25 de ani de carieră am văzut peste 20.000 de morţi. Decedaţi din toate cauzele. Am participat sau efectuat peste 15.000 de autopsii şi expertize medico-legale. După o asemenea experienţă îţi formezi ochiul, îţi dezvolţi o anumită intuiţie. Ca aspect macroscopic, decedaţii COVID arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea. Au două, trei caracteristici specifice. Plămânii sunt plini cu apă, vasele mici de sânge sunt inflamate, sunt foarte hidrofile şi existenţa multor trombi foarte mici în vase, în organe. Microtrombozele pot fi de ordinul sutelor, fiind raportate cazuri în care acestea au fost colectate în filtrul pulmonar sau chiar au blocat aparatele de dializă la pacienţi cu insuficienţă renală”, a explicat Cristian Stan.

În ceea ce priveşte modus operandi al virusului, profesorul a susţinut că acesta începe să acţioneze înainte de apariţia simptomelor, producând din start o inflamaţie a vaselor mici de sânge, care conduce la scăderea debitului de sânge, respectiv oxigen şi totodată produce mici cheaguri de sânge ce ajung în plămâni, inimă, creier cu consecinţe grave, infarct sau accident vascular cerebral.

“Aceşti trombi diseminaţi au un rol major în severitatea bolii şi apariţia decesului. Aici cred că poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului pentru infecţia cu acest virus foarte agresiv”, a adăugat medicul.

De asemenea, Cristian Stan a menţionat că, fiind o boală ce se manifestă prin inflamarea vaselor mici de sânge, cei mai expuşi la dezvoltarea unei forme severe de Covid-19 sunt, în mod evident, cei care au vasele de sânge deja solicitate fie de vârstă înaintată, fie de afecţiuni cronice, precum afecţiuni renale, cardiovasculare, sau cei cu cancer.

“Practic, dacă avem o dereglare a unui organ şi virusul ajunge chiar acolo, atunci vom face o formă severă a bolii şi poate surveni decesul. Această inflamare a vaselor de sânge se suprapune, la unii, şi cu furtuna de citokine”, a mai explicat medicul Cristian Stan.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură