Medic sibian: Problema cu Covidul nu este mortalitatea în sine, ci faptul că este foarte contagios. Apar mulţi pacienţi simultan

(turnulsfatului.ro)

Mai mult de jumătate dintre cei 131 de pacienţi internaţi de la începutul epidemiei de Covid şi până în prezent în secţia de terapie intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au pierdut bătălia cu coronavirusul “Wuhan”, rata mortalităţii la ATI ajungând astfel la 53,43%. Cu toate acestea, şeful secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă din Sibiu este de părere că gradul ridicat de contagiune, şi nu mortalitatea, este principala problemă cu acest virus, relatează publicaţia turnulsfatului.ro.

“Este foarte greu de apreciat fiindcă aşa, la numere absolute, este simplu, dar trebuie luate în calcul şi bolile asociate pe care pacienţii decedaţi le-au avut dinainte şi gravitatea acestora. Aici, la Sibiu, au ajuns la Terapie Intensivă cazurile chiar foarte grave, pentru că d-na doctor Victoria Bîrluţiu a reuşit să-şi managerieze pacienţii cu necesar de oxigen, vorbesc despre cei care au avut nevoie de oxigenoterapie simplă şi nu avansată, nu de ventilaţie. Noi am fost fruntaşi în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor comparativ cu centrele mari cum sunt Timişoara sau Cluj.

Analiza statistică dacă este să o faci, trebuie făcută mult mai aprofundat. Este uşor să spui că jumătate au murit şi jumătate au trăit, dar asta nu-ţi arată nimic. Trebuie făcute pe loturi statistice, pe un număr mult mai mare de pacienţi, nu câţi am avut noi. Ar trebui făcute aceste statistici şi probabil că asta vor şi face cei de la Societatea Română de Terapie Intensivă. La un moment dat, vor centraliza toate datele din ţară şi vor face o statistică la nivel de ţară care va fi raportată cu statisticele din alte ţări. Este o muncă de statistică, nu este o regulă de trei simple”, a afirmat dr. Mihai Sava, şeful secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă din Sibiu.

Totodată, medicul a ţinut să precizeze că marea problemă a coronavirusului “Wuhan” nu este mortalitatea în sine – care “este cu ceva mai mare decât mortalitatea dată de virusul gripal” – ci riscul ridicat de transmitere a infecţiei şi apar mulţi pacienţi simultan.

“La Terapie Intensivă am avut pacienţi de toate vârstele. Bineînţeles că majoritatea celor care au decedat au fost pacienţi vârstnici cu boli asociate, dar nu au fost excluşi nici cei mai tineri fără boli asociate. Se întâmplă asta, pentru ca la început s-a crezut că SARS-CoV-2 este un virus care atacă aparatul respirator, dar ulterior, s-a dovedit prin mecanismele lui de acţiune, că, de fapt, atacă toate organele şi aşa apare disfuncţia multiplă de organe. Aparatul respirator este primul atacat, dar după aceea, moartea poarte surveni din afectarea altor organe, a rinichilor, a cordului, coagulare, sistem nervos central. Plămânul este vizibil. Omul respiră greu şi simte că se sufocă şi face febră şi atunci simptomele acestea sar în faţă, dar practic toate organele sunt afectate de acest virus”, a mai explicat medicul.

Un articol publicat de ziarul britanic The Telegraph susţine că, la nivel mondial, studiile arată că rata de mortalitate în secţiile ATI a scăzut cu o treime de la începutul pandemiei şi până în luna iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură