Medic specialist ATI, mesaj pentru Voiculescu: Nimeni nu poate ascunde morţii. Ne-aţi făcut un foarte mare rău tuturor

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Epoch Times România)

„Nimeni nu poate ascunde morţii”, este mesajul dur pe care dr. Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Colentina, i l-a transmis fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, care a afirmat recent că raportarea deceselor COVID s-ar face deficitar şi nu reflectă realitatea. Mai mult, medicul a explicat în amănunt care este procedura ce trebuie urmată în cazul deceselor în secţia ATI.

„Despre numărarea decedaţilor, mai ales că încă persoane cu forme critice de Covid 19 stau încă în UPU-uri aşteptând un loc la ATI!! Când moare un om, medicul de gardă ATI ( pt că de obicei în ATI se întâmplă asta pt că este secţia cu cazuri critice ) completează o mulţime de acte, întocmeşte epicriza de deces care conţine toate informaţiile despre evoluţia pacientului, terapia aplicată, parametri ventilatori şi rezultate ale analizelor. Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului precum şi cauze antecedente şi alte stări morbide importante”, a scris Laura Zarafin, pe pagina sa de Facebook.

Medicul de la Spitalul Colentina a adăugat că „registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem şi se trec datele (nu numai decesul ci şi nr foii de observaţie, CNP-ul pacientului şi cod de caz de la DSP)”.

„Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat. În plus toate documentele merg la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele, certificat cu care un membru al familiei merge la starea civilă, la primărie, unde se eliberează certificatul de deces”, a precizat Laura Zarafin.

Medicul adaugă că nu a înţeles ce a dorit să spună Vlad Voiculescu prin afirmaţiile sale, dar că acesta „a făcut un foarte mare rău tuturor”.

„Una peste alta, eu nu am înţeles ce a vrut să spună dl fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morţii, iar despre metoda de raportarea putea să discute altfel.

PS: Pacienţii care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75%, chiar dacă PCR -ul este negativ (se negativează de obicei după 14 zile), au drept cauză de deces tot disfuncţia respiratorie (hipoxică, hipercapnică) care apare prin furtuna citokinică (hiperreacţie a sistemului imun la prezenţa virusului)”, a mai subliniat medicul specialist ATI.