Meditatia incetineste progresarea infectiei cu HIV

Practicant Falun Dafa meditand
Practicant Falun Dafa meditand (Epoch Times)

Starea emotionala severa la pacientii infectati cu HIV duce la cresterea efectului distructiv direct de virus si la deteriorarea sistemului imunitar. Meditatia — o metoda bine cunoscuta pentru a face fata stresului, poate poate incetini progresarea bolii si reduce efectele nocive asupra sistemului imunitar.

Este cunoscut faptul ca stresul afecteaza in mod semnificativ starea de sanatate, reduce rezistenta organismului si duce la scaderea imunitatii. Pentru persoanele infectate cu HIV depresia poate afecta in mod semnificativ suprimarea imunitatii.

Celule speciale de sange, limfocitele T (CD4 +), sunt protectorii organismului nostru si fundatia sistemului imunitar. Aceste celule organizeaza apararea, atunci cand exista "oaspeti nepoftiti". Cu toate acestea, in cazul infectiei cu HIV, ei insisi devin puncte tinte. HIV distruge incet limfocitele, care duce la scaderea imunitatii si dezvoltarea sindromului imunodeficientei dobandite (SIDA).

Dar imunitatea persoanelor infectate cu HIV mai are un inamic serios - stresul. Stresul contribuie la intensificarea efectelor virusului imunodeficientei umane si accelereaza moartea celulelor CD4. Dupa cum anunta sciencedaily.com, oamenii de stiinta de la Universitatea din Los Angeles, California au demonstrat ca meditatia poate incetini progresarea bolii la pacientii cu HIV-pozitiv.

Meditatia - o metoda veche de practica si concentrare inseamna sa eliberarea mintii pentru a atinge armonia, fiind utilizata pe scara larga in budism. Datorita efectelor sale, meditatia este larg raspandita in practica mondiala de psihoterapie ca un instrument eficient pentru combaterea stresului. Concentrarea si atingerea starii de "gol" in minte ajuta la eliberarea temerilor si a obsesiilor care afecteaza oamenii. Meditatia ajuta pentru evitarea gandurile neplacute despre trecut sau ingrijoratoare despre viitor.

"Studiul nostru reprezinta prima dovada cs meditatia si gestionarea stresului duc la incetinirea progresarea infectiei cu HIV", - a declarat David Creswell, un cercetator de la Universitatea din California, din Los Angeles.

Creswell si colegii sai timp de opt saptamani au testat efectele meditatiei asupra a patruzeci si opt de pacienti infectati cu HIV. Oamenii de stiinta au estimat numarul de T-limfocite in sangele pacientilor care au folosit meditatia inainte si dupa opt saptamani, comparativ cu cei care au primit doar tratament traditional. La pacientii care au folosit programul de meditatie, nu a existat nici o pierdere semnificativa de celule CD4, comparativ cu grupul de control. Aceasta a confirmat opinia oamenilor de stiinta ca meditatia reduce stresul si incetineste progresarea infectiei cu HIV.

Dupa identificarea efectelor pozitive ale meditatiei, Creswell intentioneaza sa continue sa scaneze creierul uman pentru a identifica principalele modalitati in care au loc rezultatele obtinute.

Este posibil ca meditatia ca o metoda ieftina si practica, in viitorul apropiat va include un program regulat de tratament al infectiei cu HIV in asociere cu terapie antiretrovirala.