Mediul dur din China al politicii unui singur copil

<p>O femeie trece pe langa un panou care încurajeaza cuplurile de a avea un singur copil, într-o suburbie din Beijing, 25 martie 2001.</p>

O femeie trece pe langa un panou care încurajeaza cuplurile de a avea un singur copil, într-o suburbie din Beijing, 25 martie 2001.

(Goh Chai Hin / AFP / Getty Images)

Femeile insarcinate care nu detin permise de nastere sunt vanate precum criminalii si animalele de catre biroul politienesc responsabil cu planificarea populatiei in China si apoi fortate sa avorteze. Gradul de monitorizare si constrangere a femeilor de rand in vietile lor reproductive din China comunista este socant pentru persoanele care traiesc in lumea libera. Intr-o audiere parlamentara condusa de republicanul Chris Smith, in 22 septembrie, multe victime ale politicii chineze pentru un singur copil au relatat experientele lor de avortare fortata si involuntara.

“Timp de peste 3 decenii, frati si surori au fost in afara legii; o mama nu are nici un drept de a-si proteja copilul nenascut de violenta sustinuta de stat”, a declarat Smith, care in cariera sa parlamentara de 30 de ani a prezidat 29 de audieri pentru drepturile omului, concentrate in totalitate sau partial pe politica unui singur copil din China.

Politica a fost prezentata in 1978 si autoritatile chineze sustin ca va ramane in vigoare pana cel putin in anul 2015, a declarat Valerie Hudson, profesoara de stiinta politica la Universitatea Bringham Young. Regimul sustine ca politica a impiedicat aproximativ 400 de milioane de nasteri in perioada 1979-2011.

Reggie Littlejohn, presedintele organizatiei Drepturile Femeilor Fara Frontiere, a evidentiat 13 cazuri de constrangeri intr-un raport pe care organizatia ei l-a publicat in ziua audierii. Littlejohn a descris cazuri de avortari fortate (incluzand o femeie insarcinata in luna a 8-a si o alta care avea gemeni la 8 luni si jumatate), sterilizari fortate, contraceptie fortata, folosirea de norme pentru avorturi si sterilizari, celule de inchisoare pentru planuirea familiei, demolarea locuintelor (chiar si pentru faptul ca a lipsit o singura data la controlul pentru sarcina), precum si cazuri de pedeapsa colectiva prin demolarea locuintelor si amendarea rudelor celor care au incalcat cerintele regimului de la Beijing.

Supraveghere de stat

Monitorizarea intensa din partea Comisiei pentru Planificare a Familiei putea fi vazuta in marturia dnei Ping Liu. In anii 1980, practica era sa existe un mecanism intrauterin (IUD) implantat persoanei dupa nasterea primului copil. Dar deoarece Liu avea umflaturi in rinichiul drept, doctorii nu i-au facut un implant IUD; in schimb ei au spus ca ea ar trebui sa foloseasca alte metode de contraceptie.

“Fara IUD, eu am devenit tinta principala pentru supraveghere la ordinele Comisiei de Planificare a Familiei din cadrul fabricii”, a declarat ea. In fabrica in care lucra, muncitorii se monitorizau reciproc si erau suspiciosi si ostili unii fata de altii datorita amenintarii pedepsei colective. Doua dintre sarcinile sale au fost raportate Comisiei de Planificare a Familiei de catre colegi.

“Cand sunt descoperite, femeile insarcinate sunt luate cu forta pentru a face avorturi fortate – pur si simplu nu exista alta varianta. Noi nu avem nici o demnitate ca si potentiale purtatoare de copii".

Liu a relatat ca in fiecare luna in timpul perioadei lor menstruale, femeile trebuiau sa se dezbrace in fata doctorului pentru planificare a familiei pentru a fi examinate. “Ni se dadea voie sa ne ridicam salariul doar dupa ce se confirma ca nu eram insarcinate”.

Din 1983 pana in 1990, datorita politicii unui singur copil, Liu a fost fortata sa faca 5 avorturi.

Ling Chai a vorbit despre situatia de a fi insarcinata si nemaritata. Ea a spus ca politica chineza a unui singur copil este o politica de “un copil pe cuplu”. “Este o politica de tipul ‘toti ceilalti copii trebuie sa moara’”, a declarat Ling. Aceasta politica presupune ca majoritatea cuplurilor casatorite nu au voie sa aiba mai mult de un copil si femeile nemaritate nu au voie deloc sa aiba copii. Ea a povestit cum, fiind nemaritata, a ramas insarcinata la varsta de 18 ani si nu a avut nicio sansa, fiind fortata sa avorteze; la cea de-a doua sarcina Ling a fost fortata din nou sa avorteze.

La cea de-a treia sarcina, ea si prietenul ei au dorit sa se casatoreasca, dar in China acel lucru nu a ajutat la salvarea copilului. Pentru a se casatori, varsta combinata a unui cuplu trebuie sa fie de 48 de ani.

Chiar daca s-ar fi putut casatori, fara un permis de nastere nu ar fi fost permis copilul, a declarat ea.

Cel de-al patrulea avort al dnei Chai arata o parte urata a politicii unui singur copil. Chai se afla in Paris si nu mai era expusa amenintarii politicii avortului fortat din China. Era maritata si nu mai trebuia sa-si ascunda sarcina de rusine. “Totusi, am pastrat mentalitatea din China ca avortul era alegerea cea buna daca circumstantele faceau dificila pastrarea copilului”, a declarat Chai.

Amenintarile nu au oprit cuplul

Martora Yeqing Ji a avut o fiica si a dorit foarte mult sa aiba un al doilea copil. Presiunea a venit din partea familiei sotului ei care isi dorea foarte mult un fiu. Dupa nasterea fiicei sale, ea a fost de acord cu Comisia de Planificare pentru a primi IUD dar nu a facut-o niciodata.

Ea a aflat la clinica de ginecologie ca era insarcinata. A doua zi, 4 agenti de la Comisia de Planificare au vizitat-o pe Ji si i-au spus ca trebuie sa avorteze. Altfel, cuplul ar fi primit o amenda de 200.000 de yuani (31.300 USD), suma care depasea de 3 ori venitul lor anual combinat. In plus, amandoi ar fi fost dati afara de la serviciu. “Ne era foarte frica la acea vreme ca ne vom pierde slujbele” si nu am fi putut sa platim acea amenda enorma. Astfel, ea a avortat.

A doua oara cand a aflat ca este insarcinata, 5 agenti ai Comisiei de Planificare au venit la scurt timp acasa la ea, dar de aceasta data ea le-a spus ca erau determinati sa pastreze copilul si ca vor plati amenda. Totusi, i s-a spus ca cel de-al doilea copil este interzis.

Ji a spus: “Chiar daca s-ar fi nascut copilul nu putea fi inregistrat si nu putea merge la scoala. Pe langa amenzi, ne-am fi pierdut slujbele si am fi avut un copil care nu ar fi fost recunoscut si inregistrat la recensamant. Dar de aceasta data nu ne era frica. Am acceptat pedepsele de pierdere a slujbelor si a amenzii. Acestea nu erau mai importante pentru noi decat copilul nostru”.

Sotul lui Ji nu a putut opri agentii sa ii tarasca sotia de acasa si sa o sileasca sa avorteze. “Dupa avort, m-am simtit goala, ca si cum ceva lipsea din mine. Sotul meu si eu eram atat de incantati de noul nostru copil. Acum, dintr-odata, toata acea speranta si bucurie, si incantare au disparut”.

Fete disparute si “ramuri familiale sarace”

Politica chineza a unui singur copil are consecinte demografice si sociale serioase. Limitarea majoritatii cuplurilor de a avea un singur copil inseamna ca exista relativ mai putini tineri si mai multi oameni mai in varsta. Dr. Hudson a evidentiat un studiu realizat de Centrul pentru Studii Strategice si Internationale care a descoperit ca rata adultilor cu varste pentru lucru (15-59) fata de a cea varstnicilor (60 si peste) se afla in declin, rezultand un numar mai mic de muncitori care sa-i sustina pe cei varstnici.

Datorita unei preferinte traditionale pentru baieti in China, politica unui singur copil a dus la un fel de "genocid" al sexului feminin, al fetelor. Acest fapt poate fi dedus din proportiile deformate referitoare la sexe in China.

“Guvernul chinez sustine ca raportul sau de sex-nasteri este usor peste 118 (rezultatele recensamantului din 2010), desi unii cercetatori chinezi au afirmat ca acest raport este de 121-122”, a declarat dr. Hudson, care a adaugat ca rapoartele de sex-nasteri pentru restul lumii (excluzand Oceania) variaza de la 103,1 (Europa) la 99,3 (Africa).

Nu doar China, dar si India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Taiwan si Coreea de Sud prezinta un dezechilibru in raportul sex-nasteri, fiind cauzat de o preferinta pentru sexul masculin si “o devalorizare a vietii femeii”, a declarat Hudson.

“Exista cel putin 90 de milioane de femei disparute in Asia si peste 10% tineri adulti din aceste natiuni vor fi presati pentru a forma propriile lor familii traditionale”, a adaugat Hudson.

“Pentru fiecare fiica eliminata din populatie, un fiu va deveni ‘surplusul’ sau o ‘ramura goala’ in arborele genealogic. Estimarile noastre sunt ca pana in anul 2020, ‘ramurile goale’ ale tinerilor adulti (cu varste intre 15 si 34 de ani) vor numara aproximativ 23-25 milioane doar in China, care reprezinta 13% din aceasta populatie de tineri adulti de sex masculin”.

Este posibil ca tinerii necasatoriti sa se implice mai mult in comportamente antisociale decat tinerii casatoriti. Deoarece populatia de barbati necasatoriti creste, China se va confrunta cu o crestere in crime, crime violente, crime impotriva femeilor, vicii, abuz de substante si formarea de bande criminale, a concluzionat Hudson.