Medvedev, ameninţare cinică la adresa Occidentului: Accidente nucleare se pot întâmpla

Premierul rus Dmitri Medvedev.
Premierul rus Dmitri Medvedev. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a lansat vineri o ameninţare voalată la adresa aliaţilor occidentali ai Ucrainei, care au acuzat Rusia că a creat riscul unei catastrofe nucleare prin staţionarea de forţe armate în jurul centralei ucrainene Zaporojie.

Ucraina a acuzat Rusia că a tras asupra oraşelor ucrainene de la acest amplasament, ştiind că forţele ucrainene nu pot risca să riposteze. Ucrainenii mai susţin că Moscova a bombardat ea însăşi zona, în timp ce dă vina pe Kiev. La rândul ei, Rusia acuză că Ucraina este cea care a bombardat centrala.

"Ei [Kievul şi aliaţii săi] spun că este Rusia (cea care a atacat n.r.). Evident, este o prostie 100% absurdă, chiar şi pentru publicul stupid rusofob", a scris Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe canalul său Telegram.

"Ei spun că se întâmplă din pură întâmplare, ca şi cum 'nu am fi vrut'", a adăugat el. "Ce pot să spun? Să nu uităm ca şi Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla şi acolo".

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU a declarat că bombardamentele de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ar putea provoca un dezastru nuclear, dar nu a reuşit să organizeze o inspecţie.

Kievul şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au cerut ca zona să fie demilitarizată, iar Grupul celor şapte economii majore a îndemnat Rusia să o restituie Ucrainei.

Însă Leonid Sluţky, deputat rus de rang înalt şi preşedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei inferioare, a declarat că ideea de a întoarce centrala sub controlul ucrainenilor este "o bătaie de joc din punctul de vedere al asigurării securităţii".

Iar toate declaraţiile miniştrilor de externe din G7 în sprijinul cererilor lor nu sunt altceva decât "sponsorizarea terorismului nuclear", a adăugat el pe canalul său Telegram.

Rusia a ocupat centrala din Zaporojie în martie, după ce a invadat Ucraina la 24 februarie, dar situl este în continuare operat de personalul ucrainean.

Kievul a declarat că acest complex a fost lovit de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materiale radioactive. Oficiali numiţi de Rusia au declarat că Ucraina a bombardat centrala de două ori, întrerupând o schimbare de tură, a declarat agenţia de ştiri de stat rusă TASS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe