Medvedev în Bulgaria. TurkStream pe ţeavă

Premierul rus Dmitri Medvedev
Premierul rus Dmitri Medvedev (Christof Stache/AFP/Getty Images)

Premierul rus Dmitri Medvedev a călătorit în Bulgaria săptămâna trecută cu scopul de a explora posibilitatea extinderii gazoductului TurkStream până în ţara balcanică şi, de acolo, către Serbia şi Europa Centrală, lucru care depinde de obţinerea de către Sofia a unor garanţii legale ferme pentru evitarea repetării eşecului cu South Stream, potrivit site-ului Oriental Review.

Momentul ales pentru această vizită a coincis cu festivităţile organizate cu ocazia Zilei Eliberării, când Bulgaria marchează eliberarea de sub dominaţia Imperiului Otoman, cu ajutorul ruşilor. Relaţiile dintre cele două ţări slave au fost în mod tradiţional apropiate, deşi au avut fără îndoială o serie de probleme, cele mai notabile fiind în timpul celor două războaie mondiale, când s-au aflat în tabere opuse.

Complexitatea relaţiilor ruso-bulgare explică motivul pentru care este mult mai uşor să se propună decât să se realizeze prelungirea gazoductului TurkStream spre Bulgaria, ţinând cont în special de faptul că statul balcanic a devenit un protectorat comun al SUA şi UE, dar funcţionând aproape ca unul dintre vasalii lor. Astfel, faptul că Bulgaria ar putea lua în considerare propunerea privind TurkStream, denotă dorinţa sinceră a autorităţilor bulgare de a promova interesele naţiunii lor. În mod evident, UE are nevoie de energie şi, deşi ar prefera să reducă dependenţa de gazul rusesc din motive politice sau cel puţin să menţină tranzitul gazului prin Ucraina, s-ar putea ca blocul să fie dispus să accepte TurkStream din moment ce nu are la dispoziţie alte opţiuni realiste în aceste circumstanţe. Totuşi, SUA, un aliat al Bulgariei, se opune în mod clar unei asemenea măsuri din moment ce intenţionează să vândă în Europa gazul său natural lichefiat, care este mai costisitor.

Prin urmare, s-ar putea spune că în prezent, în Bulgaria, are loc o luptă pentru influenţă.

UE şi-ar putea folosi ponderea economică şi instituţională în Bulgaria pentru a promova prelungirea gazoductului TurkStream din Turcia către “Europa continentală”, în timp ce SUA şi-ar putea folosi influenţa militară prin NATO şi prin autorităţile naţionale aflate sub influenţa sa pentru a încerca să oprească acest demers. În această situaţie, există totuşi în mod evident unii factori de decizie bulgari cărora, în ciuda erorilor lor politice şi a loialităţii faţă de un protector sau altul, încă le pasă de interesele naţionale ale Bulgariei şi înţeleg cât de important este pentru ţara lor să reuşească această iniţiativă rusească, prin urmare câţiva paşi au fost deja făcuţi în această direcţie.

Potrivit Oriental Review, rămâne de văzut cine va ieşi câştigător în această luptă pentru influenţă, însă Bulgaria tocmai a devenit un câmp de luptă important în Noul Război Rece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii