Megadosarul Microsoft: Andronescu şi Şerban Mihăilescu, aviz pozitiv pentru începerea urmăririi penale

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Senatorii din Comisia Juridică a Senatului au avizat marţi, cu majoritate de voturi, ridicarea imunităţii membrilor PSD Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, la solicitarea făcută de procurorii DNA în megadosarul de corupţie Microsoft. Cazurile celor doi foşti miniştri urmează să fie discutate în şedinţa de marţi a Senatului.

Reamintim că procurorii anticorupţie au solicitat începerea urmăririi penale pe numele a nouă foşti miniştri şi membri ai Secretariatului General al Guvernului - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Pe 1 octombrie, Biroul Permanent al Senatului a hotărât să înainteze Comisiei juridice copiile materialului probator şi referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri, stabilind un termen de 15 zile pentru întocmirea unui raport ce urmează a fi înaintat conducerii Senatului şi apoi plenului.

Pe 13 octombrie, Comisia juridică a Senatului a decis însă, la solicitarea a doi senatori PSD, să amâne pentru data de 28 octombrie luarea unei decizii cu privire la ridicarea imunităţii foştilor miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, implicaţi în dosarul Microsoft.

Pe 28 octombrie, senatorii jurişti au decis să amâne luarea unei decizii în cazul celor doi foşti miniştri pe motiv că sunt necesare unele date suplimentare de la DNA, fapt care a nemulţumit la vremea respectivă Opoziţia.

"Au cerut amânare pentru a se cere date suplimentare de la DNA legat de acest dosar. Evident, noi ne-am opus. PSD având 6 voturi, noi fiind doar 5, asta este configuraţia comisiei, s-a amânat pentru data de 17-18 noiembrie, înainte de sesiunea care începe după turul doi", a declarat atunci Alin Tise (PDL).

Ecaterina Andronescu este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Pentru senatorul Şerban Mihăilescu se cere începerea procedurii de urmărire penală pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.