Membri ai elitei politice chineze implicaţi în scandalul Panama Papers

Scandalul Panama Papers scoate la iveală tot mai multe aspecte până acum nedezvăluite despre afacerile secrete ale membrilor de familie ai unor oameni importanţi în Partidul Comunist Chinez, inclusiv preşedintele Xi sau fostul vicepreşedinte Zeng Qinghong.
(S-D) fostul vicepreşedinte Zeng Qinghong, şi doi membri ai Politburo Liu Yunshan şi Zhang Gaoli
(S-D) fostul vicepreşedinte Zeng Qinghong, şi doi membri ai Politburo Liu Yunshan şi Zhang Gaoli (Feng Li/Getty Images)

Panama Papers, o serie de 11,5 milioane de documente divulgate ce au fost publicate în urmă cu aproape o săptămână, a dezvăluit faptul că politicieni de rang înalt din întreaga lume au legături cu contracte de afaceri offshore potenţial dubioase. Pe lista acestor lideri mondiali se află şi numele câtorva membri puternici ai elitei Partidului Comunist Chinez.

Conform unui raport publicat de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (CIJI) în 6 aprilie, liderul chinez Xi Jinping, membrii Comitetului Permanent al Biroului Politic Liu Yunshan şi Zhang Gaoli, fostul vicepreşedinte chinez Zeng Qinghong şi alţi câţiva membri de Partid au membri de familie sau rude care au achiziţionat companii offshore prin firma de avocatură panameză Mossack Fonseca. Firma ajută viitorii clienţi să creeze companii paravan offshore pentru afaceri potenţial ilegale. CIJI, împreună cu alte câteva zeci de entităţi media, au analizat documentele divulgate în 2015 ale firmei panameze de avocatură.

Deng Jiagui, cumnatul lui Xi Jinping, a avut trei companii înregistrate pe numele său - Supreme Victory Enterprises Ltd., Best Effect Enterprises Ltd. şi Wealth Ming Internaţional Ltd.

Supreme Victory a fost dizolvată în 2007, iar celelalte două companii au devenit inactive în 2012, când Xi Jinping a fost promovat şef al Partidului Comunist Chinez.

Se pare că decizia lui Deng de a renunţa la activele sale din străinătate a fost motivată de consideraţii politice şi este concordantă cu o acţiune similară ce implică cea mai mare companie chineză din sectorul imobiliar.

În timpul unui discurs la Universitatea Harvard în octombrie 2015, Wang Jianlin, preşedinte al Dalian Wanda Group, a susţinut că familia Deng a deţinut acţiuni în compania sa timp de şase ani, dar că le-a vândut înainte ca această companie să fie listată la bursă.

Declaraţia lui Wang Jianlin corespunde cu rapoartele circulate în presa chineză din afara Chinei care au susţinut că, în perioada în care urma să fie promovat la conducerea Partidului, Xi i-a sunat pe membrii familiei lui Deng şi le-a cerut să iasă din afacere – poate pentru a se apăra împotriva loviturilor politice primite de alţi membri de partid despre care s-a aflat că au membri de familie sau rude ce au beneficiat de pe urma corupţiei.

Rudele lui Liu, Zhang şi Zeng şi-au păstrat activele offshore în perioada în care cei trei ocupau funcţii înalte în cadrul regimului comunist chinez.

De exemplu, Jia Liqing, cumnatul şefului departamentului de propagandă din cadrul Partidului, Liu Yunshan, este acţionar şi director al Ultra Time Investment, o companie paravan creată în Insulele Virgine Britanice în 2009.

Tatăl lui Jin, Jia Chunwang, a lucrat în departamentele securităţii şi judiciar timp de două decenii şi a ocupat mai multe funcţii de top – şef al Ministerului Securităţii de Stat în perioada 1985-1998; şef al Ministerului Securităţii Publice în perioada 1998-2002 şi o funcţie echivalentă cu cea a procurorului general din SUA, în perioada 2003-2008.

Lee Shing Put, ginerele vicepremierului Zhang Gaoli, este acţionar la trei companii create în Insulele Virgine Britanice: Zennon Capital Management, Sino Reliance Networks Corporation şi Glory Top Investments Ltd.

Iar Zeng Qinghui, fratele mai mici al lui Zeng Qinghong, a fost director al China Cultural Exchange Association, o companie înfiinţată prima dată în Niue, care apoi şi-a mutat sediul în Samosa în 2006.