Membrii G7 avertizează Rusia în privinţa atacurilor cibernetice şi a folosirii armelor chimice

Nimic concret
Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Liderii Grupului G7 au încheiat summit-ul, duminică, cerând Rusiei să ia măsuri şi să investigheze utilizarea armelor chimice pe teritoriul său şi să îi tragă la răspundere pe cei din spatele atacurilor ransomware şi al altor infracţiuni cibernetice apărute în ultimul timp şi care au fost atribuite hackerilor ruşi.

Anunţul cu privire la Rusia, care sună mai mult ca un avertisment, pregăteşte scena pentru întâlnirea de miercuri a preşedintelui Biden cu preşedintele rus Vladimir Putin la Geneva.

Textul declaraţiei membrilor G7 cere Rusiei să „pună capăt represiunii sistematice împotriva societăţii civile independente şi a presei”, însă se fereşte să traseze acţiuni concrete.

De asemenea, aceştia şi-au reiterat sprijinul pentru Ucraina şi au presat Rusia să relaxeze tensiunile dintre cele două naţiuni prin retragerea trupelor de la graniţa de est a Ucrainei şi din peninsula Crimeea.

Secretarul de stat Antony Blinken a avut mai multe apariţii la talk-show-uri duminică, încercând să tempereze aşteptările cu privire la viitoarea întâlnire dintre Biden şi Putin, spunând că nu va fi un moment de genul „aprinderea luminii în cameră” în ceea ce priveşte relaţiile dintre SUA şi Rusia.

Chiar şi Joe Biden a declarat, duminică, reporterilor că este de acord cu comentariile recente ale lui Putin că relaţiile SUA-Rusia sunt în punctul cel mai scăzut din ultimii ani, potrivit Reuters.

Un sondaj recent realizat de ABC News / Ipsos a constatat că 49% dintre americani au încredere că Biden îi va reprezenta bine la negocierile cu Putin.

Parlamentarii americani din ambele partide doresc ca Biden să adopte o poziţie dură faţă de Putin cu privire la problema bandelor de hackeri care au atacat companii majore săptămâna aceasta, cerând răscumpărări, şi să transmită mesajul că dacă Rusia nu va reprima criminalii cibernetici în interiorul graniţelor sale, Statele Unite vor face acest lucru, în ciuda faptului că nu este clar ce va putea face SUA.

Putin şi-a exprimat dorinţa de a preda criminalii cibernetici Statelor Unite, dacă Statele Unite vor întoarce favoarea, conform Reuters.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat, de asemenea, rezervele cu privire la viitoarele decizii ale lui Biden faţă de Rusia.

Problemele armelor chimice şi atacurilor cibernetice au fost o temă majoră la summitul G7 din acest an, având în vedere otrăvirea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi cu un agent nerotoxic chimic şi atacul ransomware asupra conductei Colonial din SUA, potrivit Reuters.

Atacul asupra Colonial Pipeline este atribuit grupului Darkside, de criminalitate cibernetică din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe