Membru al Consiliului de Administraţie al BCE: moneda Libra a Facebook poate ameninţa rolul global al monedei euro

Moneda Libra, anunţată de Facebook
Moneda Libra, anunţată de Facebook (Getty Images)

În ciuda anchetelor în curs cu privire la gestionarea ilegală a datelor personale ale utilizatorilor, care, potrivit acuzaţiilor, ar fi condus la manipulare în timpul unor campanii electorale în ţările occidentale, Facebook a anunţat că intenţionează să introducă propria monedă virtuală, Libra, susţinută de patru monede "reale", în 2020.

Yves Mersch, membru al consiliului de administraţie al Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat că moneda virtuală Libra propusă de Facebook ar putea afecta negativ, în anumite circumstanţe, capacitatea băncii de a reglementa moneda euro şi piaţa unică.

"În funcţie de nivelul de acceptare al monedei Libra şi de referinţa monedei euro în coşul de rezervă, aceasta ar putea reduce controlul BCE asupra euro, ar putea afecta mecanismul de transmitere a politicii monetare prin afectarea poziţiei de lichiditate a băncilor din zona euro şi ar putea submina rolul internaţional al monedei unice", a afirmat acesta.

Mersch şi-a exprimat îngrijorarea pentru modul în care va fi reglementată noua monedă, subliniind că îi lipseşte „un creditor” pe care să se sprijine fundamental şi este practic controlată de un grup de acţionari care nu poate fi considerat „depozitar al încrederii publice”.

De asemenea, membrul consiliului BCE a subliniat că gigantul din spatele monedei virtuale, Facebook, este în prezent supusă anchetelor organelor legislative, atât în ​​SUA, cât şi în UE, în ceea ce priveşte manipularea ilegală a datelor cu caracter personal ale utilizatorilor, lucru care ar reprezenta o „ameninţare” pentru democraţiile occidentale.

Oficialul BCE a declarat că speră ca utilizatorii europeni să nu fie „ispitiţi” de „promisiunile înşelătoare ale cântecului de sirenă al Facebook”, ci că vor respecta „siguranţa şi soliditatea soluţiilor de plată tradiţionale”.

Facebook a anunţat în 2019 că Libra, criptomoneda sa virtuală, va fi lansată la începutul anului 2020, pentru a oferi acces la „servicii financiare de bază” în cazul utilizatorilor care nu au în prezent accesul la ele în ţările în care locuiesc.

Moneda, care ar fi administrată de Facebook împreună cu 28 de alţi parteneri, inclusiv Visa, MasterCard, PayPal, Uber, Lyft şi Spotify, este de aşteptat să fie utilizată pentru transferuri de bani, precum şi pentru achiziţii.

Cu toate acestea, iniţiativa companiei a fost întâmpinată cu critici în SUA, iar Comitetul pentru Servicii Financiare al Congresului a elaborat un proiect de lege numit „Keep Big Tech Out Of Finance Act”, pentru a preveni ca giganţii în tehnologie să devină brokeri de servicii financiare.

De asemenea, Congresul SUA suspectează Facebook că a gestionat ilegal datele private ale utilizatorilor săi, care se presupune că au fost folosite pentru manipularea alegerilor din SUA.

Compania se confruntă cu anchete similare în mai multe ţări europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie