Menopauza: o boală sau un proces natural?

Tratamentul homeopatic oferă o alternativă sigură, eficientă la HRT (Terapia de Substituţie Hormonală) pentru o gamă de simptome asociate cu menopauza.
Tratamentul homeopatic oferă o alternativă sigură, eficientă la HRT (Terapia de Substituţie Hormonală) pentru o gamă de simptome asociate cu menopauza. (Hemera Technologies / photos.com)

Menopauza este un proces tranziţional natural care deseori afectează femeile care au depăşit 45 de ani. Menopauza marchează un stadiu în care corpul trece prin schimbări hormonale considerabile şi ovarele încetează să mai producă ouă, astfel că femeia nu mai poate concepe copii pe cale naturală. Majoritatea femeilor trec prin menopauză experimentând doar simptome fizice şi emoţionale minore, care nu necesită ajutor medical. Câteva mai norocoase nu au niciun simptom de-a lungul întregului proces. Totuşi, pentru unele femei menopauza este un moment de nefericire, năpăstuit de o gamă de simptome fizice de slăbire şi/sau stânjenire.

Deseori, aceste simptome fizice sunt însoţite de probleme emoţionale precum schimbări de stare, iritabilitate, uitare şi chiar depresie. Datorită acestor simptome neplăcute, menopauza este privită deseori ca o boală şi nu ca un proces natural, şi de-a lungul anilor a devenit tot mai medicalizată.

Terapia de substituţie hormonală (HRT) este de obicei prima opţiune de tratament oferită femeilor care suferă de simptomele menopauzei. Deşi HRT ajută unele femei poate avea efecte secundare mult mai severe decât simptomele iniţiale. Femeile cu un trecut familial de cancer la sân, infarct, boli de inimă, boli de ficat şi presiune ridicată a sângelui sunt sfătuite de obicei să evite HRT.

Alternativă eficientă la HRT

Din fericire, homeopatia poate oferi o alternativă foarte eficientă la HRT. Ca practicantă a homeopatiei, deseori sunt consultată de femei care experimentează simptome ale menopauzei, care pot varia în intensitate, de la a fi doar puţin neconfortabil până la a fi copleşitor.

Întotdeauna încep prin a înregistra o descriere detaliată a simptomelor pacientei mele, ceea ce include şi o analizare a istoriei sale menstruale (normală, regulată, dureroasă, puternică, etc), şi dacă a avut copii cer informaţii despre sarcini. Deseori, după ce fac această călătorie înapoi în timp şi mă întorc pentru a discuta situaţia curentă, există o schimbare spontană în ceea ce este accentuat, şi pacienta începe să îmi povestească despre starea ei emoţională. Din perspectivă homeopatică, acesta este întotdeauna un moment important deoarece eu pot începe să identific simptomele care fac din pacienta mea o persoană unică.

Cea mai bună şi mai eficientă prescriere va fi întotdeauna una care a fost individualizată pentru a se conforma nevoilor specifice mentale, emoţionale şi fizice ale pacientei.

Există un număr de medicamente homeopatice care pot fi folosite pentru a trata cu succes simptomele menopauzei. Pentru cele mai bune rezultate trebuie neapărat să se consulte un homeopat calificat, care poate decide ce medicament este cel mai potrivit pentru nevoile voastre personale. Totuşi, există câteva medicamente homeopatice fără reţetă medicală care ar putea fi luate în considerare dacă cauţi o opţiune pentru un tratament non-hormonal - şi există cercetări care să dovedească că homeopatia funcţionează!

Rezultate pozitive într-un studiu francez

În ediţia din luna septembrie a revistei Drugs in R&D a fost publicat un studiu care concluzionează că homeopatia are un efectiv pozitiv semnificant asupra tratării valurilor de căldură menopauzale şi ar putea prin urmare să fie considerată ca o opţiune terapeutică sigură pentru femeile care nu doresc să folosească HRT.

Această “descoperire” nu este o surpriză pentru practicanţii homeopaţi sau pentru nenumăratele paciente care şi-au tratat cu succes prin homeopatie diversele simptome menopauzale.

Ceea ce este important este faptul că aceste testări au respectat protocoalele “gold standard”. A fost un studiu cu control placebo (RCT) care a avut loc în Franţa între iunie 2010 şi iulie 2011. La el au participat 108 femei şi ele au fost evaluate şi supravegheate de către ginecologi cu practici private, lucrând din 35 de centre diferite de pe cuprinsul Franţei. Toate femeile au avut vârste de peste 50 de ani şi nu au avut ciclu de cel puţin un an. Ele au fost selectate pentru că au experimentat văluri de căldură timp de peste 2 ani, ceea ce a fost suficient de sever pentru a le afecta negativ vieţile.

Femeile au fost divizate în două grupuri selectate la întâmplare, unul de control şi unul cu placebo. Grupurile erau similare ca vârstă, greutate, stil de viaţă, fumat şi statut profesional. Femeilor li s-a cerut să ia zilnic între 2 şi 4 tablete pe cale bucală, timp de 12 săptămâni. Tabletele pentru ambele grupuri arătau identic şi au fost distribuite în aceleaşi ambalaje.

Este important de notat că reţeta homeopatică dată unui grup non-placebo nu a fost individualizată. În Franţa, un remediu combinat, cunoscut comercial ca şi “Actheane”, este disponibil pentru tratarea valurilor de căldură menopauzale. Scopul acestei testări a fost acela de a verifica securitatea şi eficienţa “Actheane”-ului, care a fost redenumit “BRN-01” în timpul studiului.

Femeile au folosit un chestionar pentru a înregistra frecvenţa şi intensitatea valurilor lor de căldură, pe baza unei scări de 1 (liniştit) la 4 (sever). De asemenea, ele au înregistrat efectul valurilor de căldură asupra vieţii lor private şi profesionale. Impactul asupra vieţii a fost, pentru scopul acestei testări, a fost privit ca un criteriu secundar de evaluare. De-a lungul studiului, cercetătorii au strâns în mod regulat datele generate de chestionare. Câteva efecte adverse, care au fost înregistrate în detaliu, au apărut în fiecare grup în timpul testării. Aceste evenimente nu au fost atribuite vreuneia dintre metodele de tratament.

Ambele grupuri au experimentat o reducere a numărului şi severităţii valurilor de căldură. De asemenea, alte simptome precum un libido redus, iritabilitate, insomnie, etc., s-au îmbunătăţit, dar BRN-01 a avut înregistrat un rezultat mai bun decât în cazul administrării de placebo.

Reducerea valurilor de căldură

Pentru a sumariza rezultatele, grupul “medicamentos” a experimentat o reducere semnificativă a apariţiei valurilor de căldură în timpul unei perioade de tratament de 12 săptămâni comparativ cu grupul placebo, şi timpul lor de răspuns a fost de asemenea mai rapid. După doar prima săptămână, numărul valurilor de căldură al grupului “medicamentos” a fost cu 17% mai mic de cel al grupului placebo. La sfârşitul testării, această diferenţă a crescut la 33%, ceea ce reprezintă o reducere destul de semnificativă.

În mod clar, simptomele fizice (valurile de căldură) au răspuns bine la această reţetă homeopatică non-individualizată, demonstrând o mare diferenţă între cele două grupuri. Simptomele “calităţii vieţii” precum insomnie, iritabilitate, tulburări de libido, palpitaţii, pierdere a energiei etc., au fost de asemenea reduse semnificativ în ambele grupuri în timpul testării, dar a exista o diferenţă foarte mică între cele două grupuri. Acesta nu este un rezultat surprinzător din mai multe motive: toate participantele au experimentat o îmbunătăţire deoarece şi-au monitorizat simptomele îndeaproape şi au fost susţinute de-a lungul procesului. Este foarte probabil ca simplul fapt că sunt luate în serios şi li se oferă o soluţie potenţială la problemele lor de sănătate să fi avut un efect pozitiv asupra ambelor grupuri de femei. Faptul că diferenţa dintre grupuri nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic ar putea fi atribuită direct reţetei în sine, care nu a fost individualizată.

Ca homeopaţi, noi ştim că trebuie să adresăm cauza esenţială pentru a înlătura eficient simptomele fizice, altfel vechile simptome ar putea reveni sau altele noi s-ar putea dezvolta. Acest lucru necesită atât timp (mai mult de cele 12 săptămâni alocate acestui studiu) cât şi o administrare în profunzime a cazurilor. Aceasta este una dintre problemele asociate cu aplicarea protocoalelor RCT la un studiu care implică medicamente homeopatice.

Ceea ce este atât surprinzător cât şi încurajator este cât de bine s-a comportat o reţetă neindividualizată de medicamente homeopatice în limitele unui RCT convenţional.

Ce este terapia de substituţie hormonală (HRT) ?

Este estimat că HRT reduce frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură menopauzale de la 75 la 79%. Prin comparaţie, în timpul acestei testări BNR-01 a demonstrat o capacitate de reducere de 57%. Deşi HRT pare să fie mai eficient, acest lucru vine cu un preţ. Există efecte secundare potenţiale în cazul HRT, care includ dureri de cap, îngrăşare, balonare, schimbări de stare şi depresie.

Mai serios, câteva studii recente la scara mare au arătat că femeile care folosesc HRT au un risc ridicat pentru dezvoltarea cancerului la sân. Există de asemenea dovezi tot mai mari privind o legătură între HRT şi apariţia unei tromboze venoase profunde.

În timpul testării, BRN-01 a demonstrat eficienţa considerabilă în tratarea valurilor de căldură. Mai mult, nu au fost observate efecte secundare sau reacţii adverse care ar putea fi atribuite reţetei homeopatice.

Dacă luaţi în considerare încercarea homeopatiei, doar ţineţi minte că medicamentul folosit în testare nu este încă disponibil în afara Franţei. Totuşi, multe farmacii homeopatice ar putea să creeze o combinaţie similară, deşi cea mai bună opţiune este să va faceţi un consult complet cu un homeopat calificat astfel încât să primiţi o reţetă individualizată.

Karin Mont este co-fondatoare şi preşedinte a Alianţei Homeopaţilor Înregistraţi. Ea practică homeopatia în East Sussex de peste 25 de ani. Email: karin@a-r-h.org.