Mentalităţi comuniste, încă distrug destine

(photos.com)

În urmă cu 4 patru ani, poliţia a fost alertată de patronul unui local, cu privire la un tânăr ce se presupune că ar fi furat ceva de acolo. Bineînţeles că „oamenii legii” s-au grăbit într-un suflet să ajungă acolo, „au imobilizat inculpatul şi l-au dus la secţie”, unde a fost încătuşat şi bătut până şi-a dat ultima suflare.

Abia acum s-a aflat de treaba asta în presă şi rudele decedatului vor dreptate. Poliţiştii sunt cercetaţi pentru omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, reţinere nelegală şi cercetare abuzivă. În fine, pedeapsa poliţiştilor este irelevantă. Ce mă înspăimântă pe mine este că de la o banală vizită la secţie, poţi să te întorci acasă în patru scânduri. Cum s-a ajuns aici ?

În primul rând oamenii din sistem încă se cred Dumnezeu. În comunism, miliţianul era şi cel care te arestează şi anchetator şi judecător. Nimeni nu ar trebui să aibă o aşa putere şi se ştie că puterea corupe suflete, distruge mentalităţi care erau la origine bune, îmbată minţi oarecum curate. De mentalităţile comuniste noi nu ne-am debarasat încă. Aceeaşi gândire viciată, depravată, ce poate face un poliţist să creadă că poate ucide un om în bătaie, doar pentru că nu i-a spus l-a interogatoriu ce voia să audă.

Comunismul e „mort” de 22 de ani dar în inimile noastre a rămas, la unii mai ascuns, la alţii mai făţiş. Cât timp nu vom renunţa la mentalitatea comunistă, nu se va schimba nimic. Abuzurile vor continua, în secţia de poliţie, în spitalul unde vă naşte soţia, sau la ghişeul unde vă ploconiţi pentru un banal act. Sistemul comunist întorcea valorile cu susul în jos şi a împământenit credinţa că oamenii sunt în slujba sa. Când de fapt situaţia e cu totul alta. Sistemul e creat pentru a fi în slujba cetăţeanului plătitor de taxe şi nicidecum invers. Dar cei care acţionează în el, nu pot renunţa aşa uşor la puterea iluzorie dată de comunism. Trag cu dinţii de ea şi abuzurile continuă.

Toţi acei „miliţieni” abuzivi îmbătaţi de putere, toţi acei doctori care condiţionează actul medical în funcţie de şpagă, toţi acei funcţionari publici recalcitranţi şi mereu plictisiţi să răspundă la întrebări, şi mulţi alţii; toţi aceştia sunt în slujba cetăţeanului. Nu suntem obligaţi să tolerăm aceste mizerii pe unde mergem, nu suntem obligaţi să mergem mereu cu capul plecat la orice instituţie a statului. Ei lucrează pentru noi, nu noi pentru ei.

Toţi acei „miliţieni” abuzivi îmbătaţi de putere, toţi acei doctori care condiţionează actul medical în funcţie de şpagă, toţi acei funcţionari publici recalcitranţi şi mereu plictisiţi să răspundă la întrebări, şi mulţi alţii - sunt în slujba cetăţeanului. Nu suntem obligaţi să tolerăm aceste atitudini pe unde mergem, nu suntem obligaţi să mergem mereu cu capul plecat la orice instituţie a statului. Ei lucrează pentru noi, nu noi pentru ei.

Demnitatea ne-a fost destul călcată şi terfelită în comunism, acum după 22 de ani, e bine să ne-o luăm înapoi şi să ne debarasăm de aceste mentalităţi distructive. Nici o fiinţă umană nu ar trebui torturată de nici un fel, cu atât mai puţin de "oamenii legii". Dar poliţiştii noştri au uitat să pună cetăţeanul pe primul loc, în locul comunismului din mintea lor.