Merkel avertizează liderii turci: “Insultele trebuie să înceteze”

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că nu doreşte să se alăture războiului tot mai intens de cuvinte cu Turcia, avertizând liderii turci că “insultele trebuie să înceteze”.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Comentariile Angelei Merkel au avut loc după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a etichetat ca fiind “fasciste” şi “naziste” interdicţiile aplicate mai multor mitinguri politice plănuite de lideri turci în Germania şi Olanda cu scopul de a obţine suport pentru un referendum pe tema extinderii puterilor sale prezidenţiale.

Remarcile lui Erdogan şi ameninţările oficialilor turci că vor întrerupe legăturile cu Uniunea Europeană, inclusiv vor anula un acord UE-Turcia privind refugiaţii ce a fost încheiat anul trecut, au provocat condamnări dure din partea liderilor europeni.

Merkel a declarat ziarului Saarbruecker Zeitung că acuzaţia preşedintelui Erdogan că ea ar susţine grupurile teroriste kurde din Turcia este “absurdă”, adăugând că xe fapt încearcă să găsească o modalitate pentru a calma retorica încinsă.

“Nu intenţionez să particip în această cursă a provocărilor. Insultele trebuie să înceteze”, a precizat cancelarul german.

Merkel a mai susţinut că politicienii turci care doresc să participe la evenimente în Germania trebuie să dezvăluie alături de cine vor apărea şi în ce scop, şi apoi să respecte legile germane.

“Analizăm situaţia în fiecare zi şi nu vom da nimănui libertate deplină de acţiune pe viitor”, a declarat aceasta.