Merkel intră în războiul declarat de Facebook şi Google

Cancelarul german Angela Merkel a declarat război mass-mediei alternative, despre care susţine că este responsabilă de subminarea controlului guvernului asupra publicului.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Merkel s-a alăturat corului altor lideri mondiali şi punctelor de vedere multi-media naţionale care doresc să scape de site-urile mass-media alternative de pe internet, sub masca "luptei împotriva ştirilor false".

Luând cuvântul în Parlament, Merkel a afirmat că opinia publică a fost împinsă departe de establishmentul politic, susţinând că website-rile de ştiri independente reprezintă un pericol pentru securitatea naţională.

"Ceva s-a schimbat - globalizarea a crescut, dezbaterea politică are loc acum într-un mediu media complet nou. Opiniile nu se mai formează aşa cum se făceau acum 25 de ani ", a afirmat aceasta.

"Astăzi avem site-uri false, roboţi, troli - lucruri care se regenerează cu anumiţi algoritmi şi trebuie să învăţăm să ne ocupăm de ei."

Merkel, în vîrstă de 62 de ani, a declarat că testul pentru democraţi a fost de a "ajunge şi de a inspira oamenii - noi trebuie să înfruntăm acest fenomen (al mass-mediei alternative - n.r), şi, dacă este necesar, să-l reglementăm".

Ea a notat că a sprijinit iniţiativele guvernului său de coaliţie de combatere a "discursului de ură" pe social media, afirmând că este vorba de "îngrijorarea cu privire la stabilitatea ordinii noastre familiare".

"Populismul şi extremismul politic sunt în creştere în democraţiile occidentale", a avertizat ea.

Reamintim că după campania electorală din SUA, în care mass-media alternativă la nivel mondial ar fi influenţat rezultatul votului, Google şi Facebook au anunţat măsuri ce vizează stoparea răspândirii de ştiri false pe internet - ţintind modelul de afaceri prin care furnizorii de conţinut fals fac bani: publicitatea - prin restricţionarea publicării de anunţuri publicitare pe site-urile de ştiri false.

Dar, observatorii media afirmă că este nevoie de mult mai mult pentru a elimina un fenomen puternic văzut de unii drept o ameninţare "la adresa democraţiei însăşi".

Partidul creştin-democrat CDU al lui Merkel este cotat drept favorit la alegerile naţionale germane, care urmează să aibă loc în septembrie sau octombrie 2017, cu toate că Merkel se confruntă cu o puternică provocare din partea unui partid de dreapta populist, Alternativa pentru Germania (AfD).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe