Merkel nu vede niciun motiv de suspendare a sancţiunilor împotriva Rusiei

Cancelarul german Angela Merkel nu vede niciun motiv în acest moment de a suspenda sancţiunile aplicate împotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

“Cancelarul se află în discuţii cu ministrul de Externe şi ambii sunt de acord că procesul de pace de la Minsk trebuie continuat. [În plus], cancelarul nu vede niciun motiv de a suspenda sancţiunile”, a declarat Christiane Wirtz la o conferinţă de presă.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat marţi că unele state UE sunt sceptice în privinţa prelungirii sancţiunilor împotriva Rusiei şi că este neclar dacă blocul european va decide reînnoirea lor.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a adăugat că declaraţiile lui Steinmeier sunt consistente cu poziţia guvernului berlinez în privinţa crizei ucrainene şi cu declaraţia finală a liderilor G7 făcută în Japonia.

Mai mult, diplomaţii din Bruxelles încă se aşteaptă ca blocul european să extindă – cel mai probabil pentru şase luni – sancţiunile împotriva Rusiei în domeniul energiei, finanţelor şi apărării. Aceste sancţiuni au fost introduse după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi s-a implicat în conflictul separatist din estul Ucrainei în 2014, urmând să expire în luna iulie a acestui an.

Diplomaţii au declarat însă că intensificarea contactelor la nivel înalt cu Rusia la doi ani după anexarea Crimeei este un semn că blocul european şi-ar putea relaxa politica în cea de-a doua jumătate a anului 2016.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vizita pe care preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker o va efectua în această lună în Rusia este un semn că Uniunea Europeană este pregătită şi doreşte să dialogheze pentru a se putea ajunge la un consens în privinţa unor chestiuni care încă generează neînţelegeri puternice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe