Merkel, Schulz şi Gabriel critică politicile lui Trump de “slăbire” a Occidentului

Cancelarul german Angela Merkel a stârnit şi mai multe îndoieli în ceea ce priveşte proiectele în care se implică Statele Unite alături de Europa, după ce summitul G7 din Italia a evidenţiat dificultăţi în implementarea cu succes a acordului pentru climat din Paris.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Luând cuvântul la o conferinţă pe tema dezvoltării sustenabile, ce a avut loc luni în Berlin, cancelarul german şi-a susţinut comentariile făcute cu o zi înainte, afirmând că, deşi este important să se menţină relaţiile de prietenie cu SUA şi Marea Britanie, vremurile în care Europa se bizuie pe alţii s-au cam încheiat.

“Ultimele câteva zile mi-au arătat că vremurile în care ne-am putea baza în întregime pe alţii s-au terminat într-o anumită măsură”, a declarat Merkel, adăugând că ea încă este o “transatlanticistă convinsă”.

“Ştim, de asemenea, că noi, europenii, trebuie să ne luăm cu adevărat destinul în propriile mâini”, a adăugat ea, subliniind frustrarea continuă provocată de preşedintele american Donald Trump, în special în privinţa politicii pentru climat.

Comentariile lui Merkel au avut loc după ce summitul G7 din weekend din Sicilia a eşuat să ducă la o înţelegere care să susţină acordul pentru climat semnat în 2015 în Paris, existând, de asemenea, diviziuni în privinţa comerţului şi a problemei refugiaţilor.

În acelaşi timp, ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a criticat politicile “mărginite” ale lui Trump, despre care oficialul german a declarat că au “slăbit” Occidentul şi afectează interesele Uniunii Europene.

“Toţi cei care accelerează schimbarea climatului prin slăbirea măsurilor de protecţie a mediului, toţi cei care vând mai multe arme în zonele de conflict şi toţi cei care nu doresc să rezolve pe plan politic conflictele religioase expun Europa unui risc”, a declarat Gabriel.

“Politicile mărginite ale administraţiei americane se opun intereselor Uniunii Europene. Occidentul a devenit mai mic. Cel puţin a devenit mai slab”, a declarat el.

În timpul unei reuniuni cu liderii UE la Bruxelles, în 26 mai, Trump a criticat dur Germania pentru că nu a atins obiectivul alocării a 2% din PIB-ul naţional pentru apărare şi s-a plâns de numărul mare de autoturisme germane exportate în SUA.

Martin Schulz, rivalul lui Merkel la alegerile germane din luna septembrie, pare să găsească un teren comun cu adversa sa politică.

Schulz a declarat pentru ARD că ţările europene trebuie să fie şi mai unite ca răspuns la atitudinea lui Trump.

“Europa este răspunsul. Cooperarea mai strânsă în rândul ţărilor europene la toate nivelurile este răspunsul pentru Donald Trump”, a mai precizat el.

Trump, în schimb, la întoarcerea sa din Europa, a declarat că întreaga călătorie a fost un succes pentru Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe