Merkel: SUA nu mai este apărătorul implicit al Europei

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Vorbind în cadrul camerei inferioare a parlamentului de la Berlin, cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că SUA nu vor mai apăra Europa în mod automat şi că bătrânul continent ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a se apăra.

"Europa este legată de SUA, care este o putere superioară atât din punct de vedere economic, cât şi militar, de valori comune, în ciuda oricăror diferenţe de opinie. Există o mulţime de lucruri în comun, dar SUA nu vor apăra Europa în mod automat aşa cum a făcut-o în timpul Războiului Rece”, a declarat Merkel.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a criticat persistent reticenţa Germaniei de a cheltui mai mult pentru apărare şi de a respecta obligaţia de a finanţa cheltuielile NATO cu 2% din PIB.

În plus, preşedintele american a criticat proiectul Nord Stream 2 prin care Germania îşi pierde şi mai mult independenţa energetică în faţa unei ţări - Rusia - care este considerată "adversar".

În pofida nerespectării obligaţiei asumate de a finanţa cheltuielile Alianţei cu 2% din PIB, noul şef al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunţat înfiinţarea unei agenţii pentru apărare şi spaţiu, cu un buget de 13 miliarde de Euro, care să "completeze" NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe