Mesajele "Uniţi salvăm" devin incoerente - îndeamnă la boicotarea alegerilor din mai

Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Pe pagina de Facebook "Uniţi Salvăm" a apărut un comunicat, vehiculat şi în parte din presă, prin care românii ce au militat pentru salvarea Roşia Montană sunt îndemnaţi să nu meargă pe 25 mai la vot.

Apăsând pedala dezamăgirii politice, făcând apel la retorica de genul "toţi politicienii sunt o apă şi-un pământ", "Uniţi Salvăm" sau, cel puţin parte din persoanele care sunt în spatele paginii de Facebook ce a fost, în toamna lui 2013, nucleul mobilizator al protestelor împotriva exploatării cu cianuri, îi îndeamnă pe cei ce au militat civic împotriva otrăvirii munţilor Apuseni, etc. să nu se ducă la vot:

“Relaţiile dintre cetăţeni şi clasa politică se află într-o stare de deteriorare fără precedent. Lipsa de încredere în instituţiile democratice, în special în Parlament şi partidele politice, ca şi în corectitudinea procesului electoral, se află la o cotă care pune sub semnul întrebării viabilitatea regimului democratic din România" afirmă "Uniţi Salvăm", încercând să îi convingă pe români că oricum alegerile sunt doar un simulacru de democraţie şi nu are rost să meargă la vot.

Cântând pe strunele nostalgiei după efervescenţa protestelor din toamnă, când românii se strângeau în pieţe crezând că Uniţi vor avea puterea să schimbe ceva (lucru care s-a şi întâmplat, Legea Minelor nu a mai fost votată în Marţea Neagră din Parlament), semnatarii comunicatului "Uniţi Salvăm" le propun celor ce pot răsturna socotelile partidului-stat aflat al guvernare un simulacru al însufleţitoarelor proteste din toamna şi îi învită să iasă din nou în strada pe 25 mai, boicotând alegerile pentru Bruxelles.

"Nemulţumirea generalizată, punctată de mişcări de stradă din ce în ce mai dese şi puternice, indică faptul că societatea nu mai are răbdare, că indivizii nu mai vor să ducă în spate un sistem politic măsluit, corupt şi meschin" mai afirmă Vocea din spatele comunicatului Uniţi Salvăm, care, pornind de la un adevăr de necontestat - da, avem spate un sistem politic măsluit, corupt şi meschin - cere o grevă cetăţenească tocmai în momenul în care românii pot schimba ceva, în ziua când pot alege pe cine trimit la Bruxelles.

Orice demers civic - protest - sau electoral se adresează politicienilor care sunt, sau vor fi aleşi. Nu este făcut în afara sistemului şi în consecinţă validează sistemul, într-un fel sau altul. Dacă protestele de stradă sunt expresia de ultim resort a nemulţumirii publice, votul ar fi gândit ca mijoc de detensionare preemptivă a societăţii. Din acest punct de vedere, chiar dacă o mare parte a clasei politice este într-adevăr coruptă, mesajul de boicot al votului transmis de Uniţi Salvăm se află acum, conştient sau nu, la polul opus activismului civic - pentru că o va menţine în viaţă.

O altă soluţie

La antipozii mesajului celor de la "Uniţi Salvăm", activiştii de mediu anti fracturare hidraulică organizează campania "Europa fără fracturare". Conştienţi de faptul că este extrem de important să trimiţi la Bruxelles, acolo unde se face legea, oameni cărora să le pese de interesele ţării lor, activiştii anti fracturare au adoptat un model pus cu succes în practică în alte ţări din zona Europa-Magreb şi le solicită candidaţilor la europarlamentare o poziţie oficială faţă de utilizarea metodei fracturării hidraulice în Europa. Lista completă cu cei ce au subscris la valorile campaniei "nu fracturare hidraulică, nu clauze dezavantajoase pentru cetăţenii Europei în tratatele bilaterale" va fi făcută publică pe 23 mai, cu două zile înainte de alegeri.

"Greva Cetăţenească este primul pas pentru schimbarea legilor electorale şi a celor care privesc organizarea şi finanţarea partidelor" afirmă "Uniţi Salvăm."

Acest lucru NU este adevărat, în afara cazului în care urmează o altă revoluţie. Legile sunt făcute exact de politicieni. Dacă nu mergi la vot, politic nu exişti - rămân doar cei care se duc, şi care obţin o cotă mult mai mare din piaţa politică. Astfel că un boicot va avea rezultate exact opuse decât ar dori un activist de mediu.

Dacă strategia Uniţi Salvăm ar funcţiona 100%, rezultatul ar fi alegerea, prin absenţă, a unor reprezentanţi ai României la Bruxelles care vor fi votaţi de cei cărora NU le pasă de mediu - exact cei care vor să întroducă Legea Amnistiei, care au avizat exploatările cu cianuri din Apuseni, cei care au dat acorduri de mediu companiei Chevron, cei care au introdus taxa pe stâlp, acciza pe carburanţi etc.

Orice presiune pe clasa politică se face în special la alegeri, când o ţară îşi exprimă opţiunile.

Nu prin boicot electoral vor câştiga opozanţii proiectului Roşia Montană un mediu curat şi cinstit ci folosindu-şi puterea de vot pentru a determina o schimbare de paradigmă la alegerile din acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii