Mexic, statul decăzut al Americii: poliţia împreună cu bandiţi omoară zeci de studenţi

(SAJJAD HUSSAIN / AFP / Getty Images)

După descoperirea unei gropi comune conţinând cadavre mutilate, doi ucigaşi dintr-o bandă ce are legături cu poliţia au recunoscut că au ucis 17 dintr-un grup de 43 de studenţi care fuseseră daţi dispăruţi în sudul Mexicului.

Inaky Blanco, procurorul şef al statului Guerrero, tulburat de violenţe, a declarat duminică că vor fi necesare cel puţin 15 zile pentru a identifica cele 28 de trupuri descoperite în groapa comună, unele dintre ele fiind arse şi tăiate în bucăţi. Groapa a fost descoperită sâmbătă pe un deal din Pueblo Viejo, un cartier sărac al oraşului Iguala, unde au fost văzuţi ultima dată studenţii, în noaptea de 26 septembrie.

Studenţii au dispărut după un incident în care ofiţeri de poliţie din Iguala au tras asupra unor autobuze care transportau tinerii.

Supravieţuitorii au spus că grupul se deplasa către Iguala pentru a desfăşura o acţiune de strângere de fonduri, în momentul în care au fost atacaţi de poliţie - după ce s-au urcat în trei autobuze. Martorii susţin că mai mulţi studenţi au fost ridicaţi de poliţie.

Poliţia susţine că studenţii au deturnat autobuzele, dar procurorul general a declarat că motivul atacului este în curs de investigare.

Banda Guerreros Unidos a participat şi ea la violenţele din cursul acelei nopţi, în urma cărora 6 oameni au murit, 25 au fost răniţi iar 43 au fost daţi dispăruţi.

S-ar putea ca acest caz să fie unul dintre cele mai grave măceluri pe care Mexicul le-a cunoscut de la intensificarea războiului drogurilor în 2006, un conflict care până în prezent a luat viaţa a 80.000 de oameni.

Duminică dimineaţa, câţiva părinţi şi sute de colegi ai studenţilor dispăruţi au blocat autostrada dintre capitala statului Guerrero, Chilpancingo şi oraşul Acapulco, manifestându-şi nemulţumirea faţă de autorităţi.

Unii dintre părinţi au spus că li s-au arătat poze cu trupuri neînsufleţite pentru a-i identifica pe copiii lor dispăruţi.

De asemenea, membrii familiilor studenţilor au dat mostre de ADN pentru a vedea dacă se potrivesc cu trupurile din groapa comună. Operaţiunile de căutare a studenţilor dispăruţi vor continua până la confirmarea identităţilor lor.

În timpul atacului asupra autobuzelor trei studenţi au fost ucişi şi, mai târziu în acea noapte, alte trei persoane au fost împuşcate într-un atac separat asupra autobuzului unei echipe de fotbal, în afara oraşului Iguala. Blanco a declarat că poliţia şi membrii bandei Guerreros Unidos au fost implicaţi în ambele atacuri.

Directorul securităţii publice din Iguala, Francisco Salgado Valladares, a fost cel care a ordonat celor doi ucigaşi din banda Guerreros Unidos să se ducă la locul unde se aflau autobuzele studenţilor, a spus Blanco.

Cei doi asasini au primit apoi instrucţiuni de la liderul bandei Guerreros Unidos, cunoscut sub numele de "El Chucky", să răpească studenţii şi să îi ucidă, a declarat Blanco.

Ucigaşii au forţat studenţii să iasă dintr-un autobuz. „Au pus mâna pe 17 dintre ei, i-au dus pe vârful unui deal din Pueblo Viejo unde există gropi comune şi unde ei spun că i-au ucis”, a adăugat Blanco.

Autorităţile au emis mandate de arestare pe numele primarului şi şefului securităţii oraşului Iguala, dar ambii au dispărut.

Aproximativ 30 de oameni au fost reţinuţi în legătură cu atacurile, inclusiv 22 de ofiţeri de poliţie.

Autorităţile au declarat că groapa comună a fost localizată după interogarea suspecţilor şi zona a fost izolată cu ajutorul soldaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe