MH17: Liderul forţelor pro-Rusia recunoaşte doborârea neintenţionată a avionului

Liderul forţelor pro-Rusia, Igor Girkin.
Liderul forţelor pro-Rusia, Igor Girkin. (youtube.)

Liderul forţelor pro-Rusia, Igor ”Strelkov” Girkin, a recunoscut că a participat la doborârea avionului Malaysia Airlines MH 17, anunţând prin intermediul microblogului său că a doborât un ”avion ucrainean”.

Avionul, care zbura pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur, s-a prăbuşit, joi, în estul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Rusia.

”Avionul a fost doborât undeva în jurul oraşului Torez (din regiunea Doneţk). Este în spatele minei Progress. V-am avertizat – nu zburaţi în cerul nostru”, a precizat Girkin prin intermediul contului său de Vkontakt.

”Iar aici este materialul video care arată o altă pasăre ce se prăbuşeşte. Pasărea a căzut în spatele depozitelor, nu în districtul rezidenţial. Aşa că nu au fost răniţi oameni paşnici. Există de asemenea informaţii despre un alt avion doborât”, a adăugat acesta.

Strelkov şi forţele pro-Rusia ar fi confundat avionul comercial malaezian cu un avion al armatei ucrainene.

Mesajele postate de Girkin, un ofiţer al GRU (Direcţia Generală de Recunoaştere a Armatei), au fost confirmate ulterior şi de anunţurile serviciilor de informaţii ucrainene (SBU).

În baza materialelor audio înregistrate dintre forţele pro-Rusia şi forţele armate ale Rusiei, SBU a acuzat doi militari ruşi de colaborare cu paramilitarii ruşi care acţionează în Ucraina şi de implicare în doborârea avionului liniilor aeriene malaeziene căzut deasupra Ucrainei.

Pe 29 iunie, forţele pro-Rusia au capturat o bază militară ucraineană în care erau depozitate rachete sol-aer Buk.

Avionul avea la bord 298 de pasageri, majoritatea cetăţeni olandezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe