Mickey Mouse împlineşte 90 de ani [video]

Pe 18 noiembrie 1928 a fost prezentat scurtmetrajul "Streamboat Willie", prima apariţie a celui mai popular desen animat din istorie.
Mickey Mouse
Mickey Mouse (captură web)

Acum 90 de ani, pe 18 noiembrie 1928, Teatrul Colony din New York l-a prezentat pe Mickey Mouse în rolul principal din scurtmetrajul „Steamboat Willie“. Acela a fost momentul în care acest personaj şi-a început lunga carieră pe marele ecran, carieră ce a devenit de neoprit.

Adorabilul şoricel desenat de Walt Disney, creat împreună cu Ub Iwerks şi Les Clark, a sosit ca un simplu substitut al lui Oswald, iepurele pe care artistul l-a pierdut într-un contract cu Universal. Cu toate acestea, Mickey Mouse a devenit cel mai cunoscut dintre personajele sale şi simbolul Companiei Walt Disney.

Legenda spune că ideea acestui mic animat a fost în mintea lui Walt Disney o lungă perioadă de timp, dar s-a materializat cu câteva luni înainte de a fi proiectat, în tipul unei plimbări lungi cu trenul de la New York la Los Angeles. Iniţial urma să primească numele de Mortimer, dar, la sugestia soţiei sale, a renunţat la această idee. "Aveam şoricelul în minte (...) Un şoricel este un personaj frumos, chiar dacă toată lumea se teme de el, inclusiv eu însumi." Odată ajuns în California, procesul de creare a celebrului şoarece a început în secret.

Cum a luat naştere personajul

Walt Disney avea dificultăţi să-şi reproducă creaţiile pe hârtie, astfel că l-a contactat pe Ub Iwerks, un vechi prieten pe care l-a întâlnit atunci când ambii năzuiau să devină animatori. Iwerks a desenat primele două caricaturi ale personajului: „Plane Crazy“, bazat pe zborul lui Lindbergh şi "The Gallopin' Gaucho“, în care Mickey era un fanfaron inspirat de regizorul Douglas Fairbanks. Dar industria filmului era în plină revoluţie. Sunetul tocmai ajunsese pe marele ecran cu filmul muzical "The Jazz Singer", iar Walt Disney a vrut să-l includă în film. Astfel, Disney a devenit primul studio de desene animate care a folosit sunetul în scurtmetrajul "Steamboat Willie", prima proiecţie a lui Mickey Mouse în public.

Vesel şi jucăuş

În lunga sa viaţă, acest şoricel a unit mult mai multe generaţii decât oricare alt personaj animat. De la naştere a fost pozitiv, vesel şi jucăuş. "Mickey Mouse a reprezentat întotdeauna spiritul pe care îl dorim toţi", explică desenatorul de la Disney, Eric Winterber. Walt Disney a vrut să distreze spectatorii şi să-i facă să râdă, dar nu ştia că tocmai datorită acestui personaj adorabil, el va primi un Oscar onorific în 1932.

Televiziunea şi animaţia au luat amploare cu Mickey Mouse, dar şi cultura. Acest şoricel a apărut în peste 120 de de desene animate. Multe branduri au dorit să-l onoreze pe Mickey Mouse cu ocazia celei de-a 90-a aniversări, ca de exemplu Opening Ceremony, Marc Jacobs, Desigual, Vans o Swatch sau Swatch.