Microbuz al ambasadei R. Moldova în Rusia, implicat în contrabandă cu anabolizante. Lilian Carp: Ilegalităţile sunt protejate de Dodon

Lilian Carp, deputat PAS în Parlamentul R.Moldova
Lilian Carp, deputat PAS în Parlamentul R.Moldova (parlament.md)

Deputatul PAS Lilian Carp a cerut Ministerului de Externe să-l revoce din funcţia de Ambasador pe Andrei Neguţa şi a solicitat Procuraturii Generale să investigheze cazul de contrabandă cu anabolizante depistat sâmbătă la postul vamal Palanca, în care este implicat un microbuz cu plăcuţe de înmatriculare ale corpului diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

În cadrul unei conferinţe de presă, parlamentarul a menţionat că ar fi vorba despre o cantitate de 360 de kg de anabolizante, care ar valora peste 100 de mii de euro, depistate în compartimentul pentru marfă al transportului, însă despre acest caz procuratura a emis doar un comunicat, că s-a depistat, se va verifica, se vor lua măsuri, „abordare care are ca scop muşamalizarea cazului”.

În opinia deputatului PAS, este certă implicarea Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă, dar şi nemijlocit a ambasadorului Andrei Neguţa, care este acoperit de Igor Dodon, întrucât acest transport, timp de un an, a trecut vama de 17 ori.

Astfel, Lilian Carp a cerut Procuraturii Generale să investigheze nepărtinitor cazul, să aducă la cunoştinţă rezultatele acesteia şi să nu încerce „să arunce vina pe şofer”, întrucât este vorba despre direcţia tehnică a Ministerului de Externe care sigilează orice colet şi emite o scrisoare de descriere a conţinutului propriu-zis. Totodată, fiecare deplasare a acestui transport este coordonată cu Ambasada R. Moldova în Rusia şi MAEIE, care trebuie să-l revoce pe Andrei Neguţa din funcţia pe ambasador.

Procuratura Generală de la Chişinău a emis luni un comunicat în care a anunţat că şoferul maşinii cu număr diplomatic, în care au fost depistate cutii cu anabolizante în sumă de 8 milioane de lei a fost pus sub învinuire pentru tentativă de contrabandă cu anabolizante şi substanţe psihotrope, urmând să-i fie aplicată măsura preventivă – arestul.