Microsoft avertizează: interferenţa rusă în alegerile din SUA este deja în desfăşurare şi este mai eficientă decât credem

(Captură Foto)
Redactia
20.04.2024

Înaintea alegerilor din SUA de la sfârşitul acestui an, atât Rusia, cât şi China au demarat campanii făcând tot posibilul pentru a manipula opiniile alegătorilor, a declarat Microsoft.

Microsoft' Threat Analysis Center (MTAC), care urmăreşte campaniile de dezinformare desfăşurate de Rusia, China şi Iran, a dezvăluit pe blogul său primele tentative de manipulare.

Raportul arată că Rusia şi China au fiecare propriile tehnici de distribuire a dezinformării şi de a o face să pară legitimă pentru publicul occidental.

Conturi false versus democraţie

Prioritatea Rusiei rămâne erodarea sprijinului SUA pentru Ucraina, pentru a întârzia sau a anula ajutorul armat de care Ucraina are nevoie disperată, actuala amânare a pachetului de 61 de miliarde de dolari având un efect negativ vizibil asupra liniilor de front din Ucraina.

De partea sa, China se concentrează mai mult pe divizarea în continuare a unei societăţi deja polarizate şi pe semănarea neîncrederii în sistemul democratic american, cel mai probabil în încercarea de a legitima afirmaţiile inevitabile de fraudă electorală care vor apărea înainte şi după alegeri.

Până în prezent, jucătorii ruşi, cum ar fi Storm-1516, preferă să folosească aşa-zişi avertizori de integritate sau jurnalişti care vor semnala aparente inconsecvenţe sau falsuri (multe dintre acestea fiind ele însele false) în videoclipuri pe reţelele de socializare.

Videoclipul este apoi preluat de site-uri de ştiri afiliate Rusiei, care îi cresc audienţa şi oferă o anumită legitimitate afirmaţiilor conţinute de acesta iar apoi oficialii ruşi, expatriaţii şi alte persoane continuă să distribuie materialul mai departe.

Prin "legitimizarea" videoclipului original în acest mod, afirmaţiile (altminter false) din videoclip ajung să fie citite şi răspândite de publicul occidental, care probabil nu va cunoaşte originea videoclipului.

China, pe de altă parte, preferă utilizarea de "conturi false" - conturi de social media care par legitime, cu activitate şi fotografii în linie cu cele ale publicului ţintă - care răspândesc dezinformarea cu ajutorul unor postări convingătoare care îi fac să pară alegători americani legitimi.

Un lucru care merită remarcat este că, pe măsură ce ne apropiem de alegerile din SUA, asistăm la proliferarea conţinutului îmbunătăţit de inteligenţă artificială, care, potrivit MTAC, este mult mai eficient în manipularea publicului decât videoclipurile de tip deepfake.

Este mult mai uşor să îmbunătăţeşti sau să manipulezi imagini şi videoclipuri existente cu ajutorul AI decât să generezi conţinut nou cu ajutorul AI, iar rezultatul final este adesea mai convingător. Dar MTAC spune că materialele audio AI sunt mult mai convingătoare decât cele video, în special dacă audio-ul care a fost manipulat sau generat sună ca şi cum ar proveni dintr-o înregistrare privată, precum un apel telefonic sau o conversaţie privată.

Iranul nu şi-a început încă campaniile de influenţare şi, în timp ce conflictele în curs de desfăşurare din Orientul Mijlociu ar fi putut întârzia sau întrerupe orice interferenţă planificată, Iranul aşteaptă de obicei până în ultima secundă pentru a-şi lansa campaniile, care vor fi probabil alimentate de conţinuturi legate de conflictul dintre Iran şi Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor