Migranţi haitieni iau cu asalt graniţa sudică a Texasului

Migranţi haitieni iau cu asalt graniţa sudică a statului Texas, 18 septembrie 2021
Migranţi haitieni iau cu asalt graniţa sudică a statului Texas, 18 septembrie 2021 (Captură video Youtube)

Congresmenul August Pfluger (R-Texas) a tras un semnal de alarmă după ce a petrecut o zi în oraşul de frontieră Del Rio, din statul Texas, unde criza migranţilor ilegali, conform spuselor sale, „a atins un punct de fierbere”.

De la jumătatea săptămânii trecute, graniţa de sud a statului a fost asaltată de migranţi haitieni, ajunşi în Mexic cu vasele, care încearcă să pătrundă în SUA, încurajaţi de promisiunea făcută de Joe Biden la începutul mandatului de a "nu expulza nicio persoană care intră ilegal în SUA".

Scandalul a fost amplificat de FAA, agenţia de monitorizare a spaţiului aerian a SUA, care a interzis zborul de drone deasupra mulţimii, generând critici vehemente din partea jurnaliştilor care încercau să documenteze invazia.

Pfluger a postat pe Twitter noi fotografii care arată un camping improvizat plin de persoane care au intrat ilegal în Statele Unite şi s-au adăpostit sub podul de frontieră care leagă Del Rio de Ciudad Acuna, Mexic. El a menţionat că numărul persoanelor a crescut sâmbătă la 15.000 de la 12.000 înregistrat cu o zi înainte, cu „alte sute care se adună în fiecare oră”.

„Majoritatea erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Majoritatea migranţilor erau haitieni, dar am vorbit cu migranţi din 6-7 ţări, inclusiv Cuba, Venezuela, Honduras şi altele”, a scris el.

Potrivit mărturiei lui Pfluger, agenţii de graniţă şi protecţie a frontierelor (CBP) au fost copleşiţi de afluxul de treceri ilegale, deoarece migranţii „erau împinşi peste graniţă”. CBP a închis deja portul din oraşul Del Rio, astfel încât Eagle Pass, situat la 100 km sud-est, a devenit cel mai apropiat port de intrare.

Vizita lui Pfluger vine în momentul în care primarul oraşului Del Rio, Bruno Lozano, i-a chemat pe Joe Biden şi Kamala Harris, cerându-le să acorde atenţie crizei în desfăşurare.

Harris, care în martie a fost însărcinată cu gestionarea crizei de frontieră, s-a prezentat sâmbătă la Universitatea Howard, unde a participat la un eveniment legat de echipa de fotbal a universităţii.

„Vicepreşedintele participă la evenimentele distractive din toată ţara, în timp ce comunităţile americane continuă să se lupte cu reforma eşuată a imigraţiei. Unde este vizita la Del Rio, TX?” a întrebat Lozano pe Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe