Migranţi haitieni iau cu asalt graniţa sudică a Texasului

Migranţi haitieni iau cu asalt graniţa sudică a statului Texas, 18 septembrie 2021
Migranţi haitieni iau cu asalt graniţa sudică a statului Texas, 18 septembrie 2021 (Captură video Youtube)

Congresmenul August Pfluger (R-Texas) a tras un semnal de alarmă după ce a petrecut o zi în oraşul de frontieră Del Rio, din statul Texas, unde criza migranţilor ilegali, conform spuselor sale, „a atins un punct de fierbere”.

De la jumătatea săptămânii trecute, graniţa de sud a statului a fost asaltată de migranţi haitieni, ajunşi în Mexic cu vasele, care încearcă să pătrundă în SUA, încurajaţi de promisiunea făcută de Joe Biden la începutul mandatului de a "nu expulza nicio persoană care intră ilegal în SUA".

Scandalul a fost amplificat de FAA, agenţia de monitorizare a spaţiului aerian a SUA, care a interzis zborul de drone deasupra mulţimii, generând critici vehemente din partea jurnaliştilor care încercau să documenteze invazia.

Pfluger a postat pe Twitter noi fotografii care arată un camping improvizat plin de persoane care au intrat ilegal în Statele Unite şi s-au adăpostit sub podul de frontieră care leagă Del Rio de Ciudad Acuna, Mexic. El a menţionat că numărul persoanelor a crescut sâmbătă la 15.000 de la 12.000 înregistrat cu o zi înainte, cu „alte sute care se adună în fiecare oră”.

„Majoritatea erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Majoritatea migranţilor erau haitieni, dar am vorbit cu migranţi din 6-7 ţări, inclusiv Cuba, Venezuela, Honduras şi altele”, a scris el.

Potrivit mărturiei lui Pfluger, agenţii de graniţă şi protecţie a frontierelor (CBP) au fost copleşiţi de afluxul de treceri ilegale, deoarece migranţii „erau împinşi peste graniţă”. CBP a închis deja portul din oraşul Del Rio, astfel încât Eagle Pass, situat la 100 km sud-est, a devenit cel mai apropiat port de intrare.

Vizita lui Pfluger vine în momentul în care primarul oraşului Del Rio, Bruno Lozano, i-a chemat pe Joe Biden şi Kamala Harris, cerându-le să acorde atenţie crizei în desfăşurare.

Harris, care în martie a fost însărcinată cu gestionarea crizei de frontieră, s-a prezentat sâmbătă la Universitatea Howard, unde a participat la un eveniment legat de echipa de fotbal a universităţii.

„Vicepreşedintele participă la evenimentele distractive din toată ţara, în timp ce comunităţile americane continuă să se lupte cu reforma eşuată a imigraţiei. Unde este vizita la Del Rio, TX?” a întrebat Lozano pe Twitter.