Mihai Goţiu anunţă noi presiuni pe Mafia Pădurilor: Două dosare penale şi două autocamioane confiscate în Vrancea

Presiune pe Mafia Pădurilor! Continuă deschiderea de DOSARE PENALE şi CONFISCĂRILE DE AUTOCAMIOANE. După cele din Suceava, tot în această săptămână, în Vrancea.
.
. (Facebook - Mihai Goţiu)

Fostul senator USR Mihai Goţiu a anunţat că, săptămâna trecută, controalele efectuate de poliţiştii din judeţul Vrancea au dus la deschiderea a altor două dosare de cercetare penală, precum şi la confiscarea a două autocamioane de transport material lemnos de mare tonaj.

Cunoscutul activist de mediu adaugă că, potrivit unui comunicat de presă al IPJ Vrancea, au mai fost aplicate, în urma controalelor efectuate, amenzi contravenţionale în valoare totală de 60.000 de lei şi confiscarea a peste 620 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 132.000 de lei. Dosarele penale, confiscările de autocamioane şi amenzile contravenţionale vin după ce controale similare ale poliţiştilor suceveni, tot din această săptămână, s-au soldat, de asemenea, cu un dosar penal şi confiscarea unui TIR în valoare de 50.000 de euro.

“Partea plină a paharului arată că modificările anti-hoţie din Codul Silvic, din 2020, al căror co-iniţiator am fost, produc efecte. În special acele modificări care au încadrat ca infracţiune transportul de material lemnos fără acte legale şi confiscarea autovehiculelor folosite la comiterea infracţiunii. Amenzile, dosarele penale, confiscarea materialului lemnos şi, mai ales, confiscarea autovehiculelor utilizate la transportul ilegal reuşesc să slăbească, treptat, reţelele de tip mafiot din domeniu şi, în acelaşi timp, au rol de prevenţie, diminuând apetitul de jaf al celor tentaţi să facă bani din distrugerea pădurilor României.

Partea goală a paharului ne arată că hidra Mafiei Pădurilor are, în continuare, extrem de multe capete, iar eliminarea lor necesită un efort şi o implicare pe termen lung. De asemenea e necesară extinderea capacităţii de urmărire penală a tâlharilor (inclusiv prin înfiinţarea 'DNA-ului Pădurilor' iniţiativă blocată, momentan, de actuala Coaliţie de Guvernare PSD – PNL – UDMR), dar şi noi modificări, şi mai dure, ale Codului Silvic.

Ca exemplu, tot în cadrul controalelor poliţiştilor vrânceni din această săptămână, un bărbat din comuna Nereju a fost depistat în timp ce transporta cu un autocamion cantitatea de 9,762 mc lemn rotund foc specia fag, fără aviz de însoţire conform prevederilor legale. Cum încărcătura a fost sub 10 mc (cu doar 0,238 mc!), omul a scăpat doar cu amendă de 6.000 de lei şi confiscarea lemnului, dar fără dosar penal şi confiscarea autocamionului. Scăderea cantităţii de lemn pentru care fapta devine infracţiune şi se confiscă vehiculul utilizat e una din modificările necesare”, a scris Mihai Goţiu, într-o postare publicată, duminică, pe Facebook.

Potrivit acestuia, este “evidentă” necesitatea unui structuri de procurori şi poliţişti judiciari specializaţi în combaterea infracţiunilor de mediu (numitul “DNA al Pădurilor”).

“Pentru că ţine de domeniul evidenţei că nu doar conducătorul unui TIR este responsabil de transporturile ilegale, acestea fiind posibile doar atunci când există reţele infracţionale, de la silvicii responsabili cu paza şi administrarea pădurilor, la firmele de exploatare şi/sau de transport şi a celor care prelucrează lemnul ilegal pe care îl preiau”, argumentează Goţiu.

Fostul senator le-a mulţumit totodată “tuturor celor care v-aţi implicat şi vă implicaţi, într-un fel sau altul, pentru stoparea distrugerii pădurilor României”.

“Controalele şi sesizările din teren şi susţinerea modificărilor anti-hoţie dau deja rezultate. Însă mai avem mult de tras pentru a menţine această presiune constantă până când vom pune pe butuci Mafia Pădurilor şi îi vom trimite pe cei responsabili acolo unde le e locul! Continuăm, împreună!”, a conchis activistul de mediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură