Mii de cadre didactice în stradă de Ziua Copilului: "Învăţământul nu funcţionează deloc!" (Video)

De Ziua Copilului, cei care educă tinerele generaţii au ieşit în stradă, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Guvern. Cadrele didactice cer creşteri salariale de 10% de la 1 august, în timp ce Guvernul le-a oferit doar jumătate din cât au cerut.
Protest al cadrelor didactice, 1 iunie 2016
Protest al cadrelor didactice, 1 iunie 2016 (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În jur de 10.000 de cadre didactice venite din toată ţară au ieşit în stradă de 1 iunie, nemulţumite de salariile mici şi de condiţiile deficitare din învăţământ. Protestul a început în piaţa Victoriei, lângă Guvern, de unde s-a pornit în marş spre Palatul Cotroceni. Protestarii vor cere preşedintelui să susţină revendicările lor, respectiv salarii decente, alocări mai mari pentru elevi şi, nu în ultimul rând, 6% din PIB pentru educaţie.

Protestul are loc pe fondul eşecului negocierilor între liderii sindicali din învăţământ şi Guvern pe tema majorărilor salariale ce vor fi incluse în ordonanţa vizând salariile bugetarilor. Nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Guvern, profesorii avertizează că se poate ajunge la boicotarea examenelor, dacă nu se găsesc soluţii reale pentru problemele lor.

"Am ieşit în stradă pentru că guvernanţii nu vor să înţeleagă că fără să avem educaţie, nu vom avea nişte oameni de nădejde. Ei au uitat că au fost educaţi de profesori, şi întotdeauna îi lasă pe ultimul loc. "Nu sunt bani, nu sunt bani!", bani sunt! Să se ia de la cei ce au furat şi să se dea unde trebuie", a declarat o protestatară.

"Ne-a scos în stradă dorinţa de a schimba ceva într-un învăţământ care nu funcţionează deloc. În momentul de faţă învăţământul este mort", a declarat o altă protestatară, adăugând că, în primul rând, îşi doreşte un salariu decent. "Cred că nimeni nu înţelege cum se poate trăi cu un astfel de salariu. Vrem un sistem care să înceapă să funcţioneze, să se adapteze la examenele pe care le dau copiii. Programele din şcoală nu se pupă cu cele de la examene şi vrem condiţii decente de lucru", a adăugat aceasta.

Venită tocmai din Botoşani, profesoara Paula Iuliana Nacu a remintit că învăţământul este o bază a societăţii şi a reitereat ideea că Educaţia ar trebui să beneficieze de 6% din PIB.

"(Ne-a scos în stradă n.r.) nedreptatea din partea celor care aşează salariile bugetarilor pe criterii de importanţă în viaţa socială a României. (...) Am dori să avem parte şi noi de un procent mai mare din PIB, că aşa e normal, învăţământul este baza societăţii. Am vrea să avem şi noi importanţa noastră şi respectul celor din jurul nostru", a declarat Paula Iuliana Nacu.

Reamintim că ultima rundă de negocieri între sindicate şi Guvern, pe tema majorărilor salariale ce urmează a fi incluse în ordonanţa vizând salariile bugetarilor, a avut loc luni, finalizându-se cu un eşec.

"Negocierile au durat 30 de minute. Am propus o creştere salarială de 10% de la 1 ianuarie 2017 sau de 5% de la 1 august 2016 şi de încă 5% de la 1 ianuarie 2017. Propunerea Guvernului a fost pentru o corecţie de 5% [ceea ce ar însemna creşteri doar pentru o parte a cadrelor didactice - n.r.].

Acesta este lucrul care ne-a nemulţumit. Vom comunica rezultatul negocierilor în teritoriu. Cel mai probabil, oamenii nu vor fi mulţumiţi şi în proporţie de 99% marşul de protest va avea loc [miercuri]", declara luni liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.