Mii de cutremure înregistrate în Islanda. Autorităţile protejează o centrală geotermală de riscul unei erupţii vulcanice

În Islanda, circa 4.000 de persoane din oraşul pescăresc Grindavík su fost evacuate de teama unei erupţii vulcanice
În Islanda, circa 4.000 de persoane din oraşul pescăresc Grindavík su fost evacuate de teama unei erupţii vulcanice (Youtube - screenshot)

Autorităţile islandeze se pregăteau marţi să construiască ziduri de apărare în jurul unei centrale geotermale din sud-vestul ţării, care speră să o protejeze de fluxurile de lavă, pe fondul temerilor legate de o erupţie vulcanică iminentă, transmite Reuters.

Activitatea seismică şi fluxurile subterane de lavă s-au intensificat în peninsula Reykjanes, în apropiere de capitala Reykjavik, în weekend.

Îngrijorarea că rocile topite vor urca la suprafaţa pământului în câteva zile a determinat autorităţile să evacueze sâmbătă aproape 4.000 de persoane din oraşul pescăresc Grindavík.

Situată între plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct fierbinte seismic şi vulcanic, deoarece cele două plăci se deplasează în direcţii opuse.

Ministra islandeză a justiţiei, Gudrun Hafsteinsdottir, a declarat pentru postul public de televiziune RUV că un dig de mari dimensiuni a fost proiectat pentru a proteja centrala geotermală Svartsengi, situată la puţin peste şase kilometri de Grindavík. Potrivit acesteia, echipamente şi materiale care ar putea umple 20.000 de camioane au fost mutate la centrală.

Construcţia digului de protecţie în jurul centralei electrice aştepta aprobarea oficială din partea guvernului. Centrala produce apă caldă şi rece şi electricitate pentru peninsula Reykjanes.

Un purtător de cuvânt al HS Orka, operatorul centralei electrice, a declarat că centrala furnizează energie electrică pentru întreaga ţară, deşi o întrerupere nu ar avea impact asupra alimentării cu energie electrică a capitalei Reykjavik.

Activitatea seismică din sud-vestul Islandei a scăzut în mărime şi intensitate luni, dar riscul unei erupţii vulcanice a rămas semnificativ, a anunţat Biroul meteorologic islandez într-un comunicat.

Luni seara târziu, evaluarea pericolului vulcanic în Grindavík şi în jurul acestuia nu s-a modificat faţă de duminică.

Aproape toţi cei 3.800 de locuitori ai oraşului au primit luni permisiunea de a se întoarce pentru scurt timp în oraş pentru a strânge obiecte de valoare, animale de companie şi animale de fermă, a precizat într-o declaraţie departamentul islandez de protecţie civilă şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, citând poliţia locală.

Majoritatea animalelor de companie şi a animalelor de fermă au fost salvate din Grindavík până luni seară, potrivit organizaţiei caritabile de salvare Dyrfinna.

Experţii au înregistrat mii de cutremure în jurul vulcanului Fagradalsfjall, determinând autorităţile să anunţe stare de urgenţă, potrivit Nature World News.

Biroul meteorologic islandez a precizat că oficialii au îndrumat deja mii de persoane care locuiesc în oraşul Grindavík, situat în sud-vestul ţării, să plece pentru a-şi asigura siguranţa pe fondul riscului considerabil de erupţie.

Activităţi seismice

Autorităţile au precizat că, de la miezul nopţii, au fost înregistrate aproximativ 1.000 de cutremure în interiorul limitelor digului, iar modelele arată o intruziune de magmă de 15 km lungime, situată chiar la nord-vest de Grindavík.

Biroul MET islandez a precizat că, din dimineaţa zilei de 11 noiembrie, activităţile seismice legate de intruziunea de magmă rămân destul de constante.

Pe de altă parte, autorităţile au precizat că, de la miezul nopţii de 12 noiembrie, au fost înregistrate în jur de 1.000 de cutremure în interiorul digului, iar toate acestea au avut o magnitudine sub M3.0. Cele mai multe activităţi seismice au fost localizate în regiunea de la nord de Grindavík. Cele mai multe cutremure au avut loc la o adâncime de 3-5 km, ceea ce corespunde părţii inferioare a intruziunii digului.

Pe baza măsurătorilor GPS, deformarea asociată cu intruziunea de dig care s-a format vineri, 10 noiembrie, a încetinit.

Acest lucru poate fi un indiciu că magma se apropie de suprafaţă şi că noi modele vor fi rulate de îndată ce noi date vor veni pentru a actualiza modelul.

Oficialii au reamintit că este necesar să se sporească vigilenţa în zonă prin monitorizare suplimentară cu scopul de a îmbunătăţi detectarea magmei care ajunge la suprafaţă.

În plus, oamenii de ştiinţă au fost de părere că ar fi indicat să înceapă imediat aceste operaţiuni, deoarece incertitudinea privind evoluţia evenimentului creşte pe măsură ce trece fiecare zi.

Decizia finală cu privire la luarea acestor acţiuni, precum şi la punerea lor în aplicare, este în mâinile siguranţei publice şi ale şefului poliţiei din Suðurnes.

Peste 20.000 de cutremure au fost înregistrate în sud-vestul Islandei de la sfârşitul lunii octombrie.

Posibilul loc al erupţiei este încă necunoscut

Între timp, locaţia exactă a posibilului loc de erupţie este încă necunoscută, însă lungimea de 15 km şi orientarea digului oferă o bună indicaţie a posibilelor surse.

Evaluarea generală în urma întâlnirii oficialilor a fost că probabilitatea unei erupţii vulcanice este ridicată şi că o erupţie ar putea fi posibilă la o scară de timp de doar câteva zile.

Autorităţile au remarcat că, pe baza extinderii digului, magma ar putea ieşi din porţiunea sudică, chiar în afara oraşului Grindavík.

Acest lucru înseamnă că a crescut şi probabilitatea unei erupţii submarine, astfel că trebuie făcute pregătiri pentru posibilitatea unei activităţi explozive.

În plus, a fost definită o zonă de risc pe baza locaţiei digului.

Islanda a fost supranumită drept una dintre cele mai active regiuni geologice din lume, cu aproximativ 30 de situri vulcanice active.

Pentru a ne aminti, Litli-Hrutur, sau Micul Berbec, a erupt în zona Fagradalsfjall. Acest dezastru natural a atras turiştii la locul unde se află "cel mai nou pui de vulcan din lume".

Oficialii au declarat că situl a fost în stare latentă timp de opt secole până la erupţiile din 2021, 2022 şi 2023.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură