Mii de italieni protestează la Roma pentru drepturile refugiaţilor

Ambarcaţiune cu imigranţi şi refugiaţi se află în largul insulei italiene Lampedusa, 24 mai 2017.
Ambarcaţiune cu imigranţi şi refugiaţi se află în largul insulei italiene Lampedusa, 24 mai 2017. (Chris McGrath/Getty Images)

Câteva mii de persoane au mărşăluit sâmbătă pe străzile Romei pentru a protesta împotriva noilor legi anti-imigraţie din Italia, potrivit Deutsche Welle.

Noul guvern italian a încercat să adopte o poziţie dură împotriva migranţilor, după ce a suportat o mare parte din povara afluxului de refugiaţi care a marcat Europa în ultimii câţiva ani. Recent, Matteo Salvini, lider al partidului de extremă dreapta Liga şi vicepremier al Italiei, a înăsprit legile privind azilul.

Aşa-numitul decret Salvini elimină protecţiile umanitare în cazul migranţilor care nu au obţinut statutul de refugiaţi, dar care nu pot fi deportaţi.

Aproximativ 25% dintre solicitanţii de azil au permise de protecţie umanitară de doi ani, care le permit să trăiască în centre de recepţie ale statului, să aibă acces la programe de pregătire şi educaţionale şi să găsească locuri de muncă. Nivelul mai redus de protecţie se bazează mai degrabă pe legea italiană decât pe cea internaţională, care protejează persoanele care nu reuşesc să treacă pragul necesar pentru a deveni refugiaţi cu statut deplin.

Decretul permite anumitor migranţi să obţină permise “speciale” de reşedinţă în cazul în care suferă de afecţiuni grave, sunt victime ale violenţei domestice, a exploatării în domeniul muncii sau a traficului sexual sau care au scăpat dintr-o calamitate naturală din ţările lor natale sau al persoanelor care au comis acte de eroism în Italia.

În plus, decretul introduce o nouă procedură pentru accelerarea expulzării solicitanţilor de azil “periculoşi”.

Criticii susţin că noua lege va lăsa pe drumuri mii de migranţi după ce aceştia vor fi alungaţi din centrele de recepţie finanţate de stat.

Manifestanţii de sâmbătă – care au îmbrăcat veste galbene, precum cele purtate de manifestanţii francezi timp de cinci săptămâni în protestele împotriva guvernului Macron – au fost conduşi de sindicatul USB şi partidul de extremă stânga Potere al Popolo (Putere pentru Popor). Ei au scandat slogane precum “Opriţi rasismul” şi “Fără Salvini”.

Consiliul Italian pentru Refugiaţi a declarat că este “profund îngrijorat” de noua lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe