Mii de oameni protestează împotriva Islamului în Germania


Susţinători ai mişcării PEGIDA protestează în Dresden, 22 decembrie 2014.
Susţinători ai mişcării PEGIDA protestează în Dresden, 22 decembrie 2014. (Captură Foto)

Mii de oameni s-au adunat în oraşul Dresden din estul Germaniei pentru cea mai recentă dintr-o serie de demonstraţii anti-Islam care au alarmat politicienii ţării.

Poliţia a estimat că aproximativ 17.500 de oameni au participat la mitingul de luni, organizat de un grup care îşi spune Europenii Patrioţi împotriva Islamizării Occidentului (PEGIDA). Mitingul a fost organizat sub forma unei adunări pentru cântarea de colinde în faţa operei Semperoper. În acelaşi timp, manifestanţii au cerut reguli mai dure pentru imigrare.

Fondatorul şi liderul organizaţiei PEGIDA, Lutz Bachmann, a luat cuvânt la eveniment, spunând că “Germania nu este pământul imigranţilor” şi cerând ca cei care doresc să trăiască în ţară să adere la umanism şi la o cultură bazată pe valorile creştine şi evreieşti.

Acţiunea de luni ar fi cel mai mare protest al PEGIDA de până acum. Numărul participanţilor la acţiunile PEGIDA s-a extins tot mai mult de la primul său miting în luna octombrie, când au participat doar câteva sute de oameni.

Organizatorii mitingului au declarat că se opun extremismului şi nu imigranţilor în sine, dar protestele grupului au declanşat o serie de temeri cu privirea la naşterea unei mişcări de extremă dreapta în Germania.

Susţinătorii grupului se autodenumesc “patrioţi”, care sunt îngrijoraţi de decăderea culturii şi valorilor creştine ale Germaniei.

Conducerea operei Semperoper şi-a manifestat dezaprobarea faţă de mişcare prin închiderea luminilor sale în timpul mitingului şi arborând steaguri pe care erau scrise mesaje precum “Deschideţi ochii”, “Deschideţi uşile” sau “Demnitatea fiinţei umane nu poate fi încălcată” – care este de fapt primul rând din Constituţia Germaniei.

Protestul PEGIDA a fost întâmpinat de contra-demonstraţii pe cuprinsul ţării.

Aproximativ 4.500 de oameni au mărşăluit prin Dresda, afişând bannere pe care era scris “Fără nazişti”, a raportat AP. Activiştii au acuzat grupul PEGIDA că este rasist şi că răspândeşte xenofobia.

Demonstraţii anti-PEGIDA similare au avut loc şi în München, unde cel puţin 12.000 de oameni au ieşit pe străzi. În Bonn, câteva sute de persoane s-au confruntat cu membrii unui alt grup anti-imigrare numit BOGIDA ([Oraşul] Bonn Împotriva Islamului), determinând o intervenţie a forţelor de ordine.

Şi în Berlin, Rostock, Würzburg şi Düsseldorf au avut loc de asemenea proteste împotriva mişcărilor de extremă dreapta.

Mişcarea anti-imigrare a căpătat tot mai mulţi susţinători după ce Germania a devenit prima destinaţie pentru cei care caută azil politic în Europa. Mai mult, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a susţinut într-un raport al său că Germania este cea de-a doua destinaţie, după SUA, preferată de refugiaţi şi cei care caută azil politic.

Mulţi politicieni germani, cu excepţia partidului Alternativa pentru Germania (AFD), au adoptat o poziţie împotriva mişcării anti-imigrare.