Mii de persoane mărşăluiesc în Polonia după moartea primarului oraşului Gdansk

Mii de oameni se adună în capitala Poloniei pentru a-l onora pe răposatul primar al oraşului Gdansk
Mii de oameni se adună în capitala Poloniei pentru a-l onora pe răposatul primar al oraşului Gdansk (Janek Skarzynski/AFP/Getty Images)

Mii de oameni s-au alăturat unor marşuri anti-violenţă pe cuprinsul Poloniei după ce s-a anunţat că primarul oraşului Gdansk a murit ca urmare a rănilor provocate în timpul unui atac comis asupra sa la un eveniment caritabil.

Primarul Pawel Adamowicz a fost înjunghiat duminică seară şi a murit luni după amiază, potrivit Euronews. Atacul a avut loc în timp ce Adamowicz se afla pe scena unui eveniment organizat de Marea Orchestră de Caritate de Crăciun.

Ministrul polonez al Sănătăţii, Lukasz Szumowski, a precizat în presa locala că Adamowicz nu a putut fi salvat.

Ministrul de Interne, Joachim Brudzinski, a declarat că atacul a fost un “act de o barbarie inexplicabilă”.

Autorităţile poloneze l-au identificat pe atacator - un bărbat de 27 de ani, pe nume Stefan. Numele său complet nu a fost publicat.

Atacatorul a fost descris de autorităţi ca fiind un jefuitor de bănci cu probleme mintale. Imaginile televizate l-au surprins pe atacator strigând că a fost trimis la închisoare deşi a fost nevinovat şi că, aparent, a fost torturat de fostul guvern al Platformei Civice, din care a făcut parte anterior şi Adamowicz.

Primarul, aflat în funcţie din 1998, a fost văzut ca progresist şi a manifestat sprijin pentru drepturile homosexualilor şi toleranţă pentru minorităţi.