Mii de persoane protesteaza impotriva construirii unui incinerator in China

Poliţiştii ajung în timpul unui protest împotriva construirii unui incinerator de deşeuri toxice în apropierea rezervorului cu apă a oraşului, în Beishan, China pe 4 august
Poliţiştii ajung în timpul unui protest împotriva construirii unui incinerator de deşeuri toxice în apropierea rezervorului cu apă a oraşului, în Beishan, China pe 4 august (De pe forumurile de blogging chineze pe internet)

Aproape zece mii de oameni din provincia chineza Hunan au iesit in strada pe 4 august pentru a protesta fata de construirea unui incinerator de deseuri toxice in apropierea sursa de alimentare cu apa a orasului lor. Mai multi protestatari au fost batuti foarte tare de politie, in timp ce satenii iritati l-au batut pe vice-primar.

Pacea din localitatea pitoreasca, dar dens populata Beishan, din Changsha, a fost spulberata dupa ce autoritatile locale au anuntat in luna iulie planurile de a construi un incinerator in valoare de 180 milioane de yuani (28 milioane de dolari), pentru a arde deseurile periculoase si cele medicale, pe dealurile de deasupra rezervorului din Beishan, o sursa de apa potabila si de irigare pentru mai multe sate.

Rezidentul din Beishan, pe nume Ge, a declarat ziarului The Epoch Times ca toti oamenii din satele invecinate se opun, pentru ca sunt siguri ca incineratorul va polua apa.

Ge a declarat ca la mijlocul lunii iulie compania de constructii a inceput sa aduca materiale de constructii la sit fara permisiunea reprezentantilor satului.

Atunci satenii au mers la guvernul comunal si au pledat, in genunchi, impotriva construirii.

"Dar, in ciuda opozitiei puternice a satenilor, guvernul din localitatea Beishan a insistat ca incineratorul sa fie construit. Ei au spus, de asemenea, ca politia din Beishan i-a arestat pe cei doi lideri ai protestului", a spus Ge.

Potrivit localnicului Liu, satenii au mers la guvernul orasenesc in dimineata zilei de 4 august, solicitand viceprimarul sa ii elibereze pe cei doi sateni arestati.

Liu a relatat ca vice-primarul a refuzat sa-i elibereze si a spus ca nu il priveste situatia. Satenii furiosi l-au tarat apoi pe vice-primar din cladirea guvernamentala de 4 etaje si l-au batut. Ei au mers apoi la sectia de politie unde cei doi au fost retinuti.

In cele din urma, aproximativ zece mii de sateni s-au adunat in jurul sectiei de politie, potrivit estimarii lui Liu. Multe forte de politie anti-revolta au aparut de asemenea.

"Unii sateni au fost batuti aprig. Satenii furiosi au spart usile si ferestrele sectiei de politie si au rasturnat mai multe masini. Pana la urma liderul comitetului de Partid din Changsha a sosit la fata locului si i-a eliberat pe cei arestati", a declarat Liu.

Un blogger chinez care a fost martor ocular a postat acest mesaj pe web: "Noi, sarmanii locuitori din Beishan nu avem arme si multi au fost batuti de politia anti-revolta."

Sateanul Luo a spus pentru The Epoch Times ca "vietile a zeci de mii de locuitori comunali sunt amenintate. Daca guvernul nu cedeaza, vom recurge la orice mijloace!"

Potrivit satenilor, presa locala a relatat ca planul de constructie este un proiect de mare profil sprijinit de guvernul provincial Hunan. Aceasta a declarat ca incineratorul de deseuri se va ocupa de deseurile periculoase din zece orase din Hunan, in plus fata de deseurile medicale din zona Changsa, si ca standardele de emisie ale incineratorului vor atinge standarde europene.

Un satean a spus sarcastic: "Nu ne spuneti prostii cum ca standardele de emisie vor atinge standarde europene. In acest an, Societatea de Cruce Rosie din China a jefuit banii publici si caile ferate au ucis atat de multi oameni. Cum putem sa va credem?"

The Epoch Times a sunat guvernul din Beishan si sectia de politie, solicitand comentarii cu privire la problema. Ofiterii de politie au raspuns: "Intrebati Directia Judeteana de Propaganda din Changsha. Noi nu avem nimic de declarat in aceasta chestiune."