Mii de persoane protestează împotriva intervenţiei Chinei în Hong Kong

Hong Kong a fost scena unor noi proteste după ce Beijing şi-a manifestat obiecţiile faţă de doi parlamentari care au avut asupra lor bannere anti-China în timpul depunerii jurământului luna trecută. Poliţia a folosit spray cu piper pentru a dispersa mulţimea.
Manifestanţii folosesc umbrele pentru a se apăra de sprayurile cu piper folosite de poliţişti în timpul unui protest în Hong Kong, 6 noiembrie 2016.
Manifestanţii folosesc umbrele pentru a se apăra de sprayurile cu piper folosite de poliţişti în timpul unui protest în Hong Kong, 6 noiembrie 2016. (Captură Foto)

Manifestanţii au mărşăluit spre cea mai înaltă curte din Hong Kong şi spre Biroul de legătură cu Beijing-ul, scandând slogane şi afişând bannere pe care erau scrise mesaje precum “Interpretarea legii chineze calcă în picioare cetăţenii din Hong Kong”.

Alex Wong, un funcţionar al Biroului care a participat la protest, a declarat: “Hong Kong are propriul său sistem judiciar şi nu ar trebui să fie controlat de autorităţile chineze... Trebuie să spunem guvernului că nu suntem mulţumiţi”.

Mii de persoane s-au adunat, de asemenea, duminică seara pentru a protesta în faţa Biroului de legătură cu Beijing-ul. Poliţia a folosit spray cu piper pentru a dispersa mulţimea după izbucnirea unor încăierări între cele două părţi. Tse Kwok-wai, oficial de vârf al poliţiei, a declarat că forţele de ordine au arestat patru bărbaţi pentru obstrucţionarea activităţii. “Poliţia condamnă cu tărie manifestanţii pentru încălcarea legii”, a precizat el.

Lee Cheuk-yan, un activist pro-democraţie şi fost parlamentar, a declarat că cetăţenii din Hong Kong sunt îngrijoraţi că Beijing-ul va restricţiona libertatea de exprimare în oraşul semiautonom. “S-ar putea să nu fim de acord cu cei doi [parlamentari aleşi], dar trebuie să le protejăm drepturile fundamentale deoarece ei sunt membri aleşi”, a declarat el, făcând referire la Baggio Leung şi Yau Wai-ching, care au fost aleşi în Consiliul Legislativ al oraşului. Jurământul lor a fost declarat invalid după ce s-au înfăşurat cu bannere pe care era scris mesajul “Hong Kong nu este China” şi au folosit termeni derogatorii în jurămintele lor.

Principalul organism legislativ al Chinei, Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului (CPCNP), a declarat că acţiunile lui Leung şi Yau reprezintă o “ameninţare gravă la suveranitatea naţională şi la securitate”. La începutul săptămânii trecute, comitetul a declarat că în cazul continuării unei astfel de situaţii vor fi afectate interesele rezidenţilor din Hong Kong şi progresul Chinei. “Guvernul central nu poate sta liniştit şi să nu facă nimic”, a anunţat CPCNP, conform agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua.

Comitetul Permanent are “cuvântul final” în dispută şi cea mai înaltă curte din Hong Kong va accepta decizia ca având natură obligatorie, a declarat reporterilor Maria Tam, oficial din Hong Kong în CPCNP.

Luni, Comitetul va dezbate o lege care susţine că membrii Consiliului Legislativ trebuie să jure credinţă Regiunii Speciale Administrative Hong Kong a Republicii Populare Chineze. Legiuitorii susţin că interpretarea legii ar putea semnifica o “lovitură letală” pentru oraş şi l-au numit “trădător al Hong Kong-ului” pe şeful executiv al oraşului, Leung Chun-ying.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost predat Chinei în 1997. Formula “o ţară, două sisteme” permite oraşului să menţină un anumit grad de autonomie, inclusiv libertatea sistemului judiciar, conform Constituţiei Hong Kong-ului.