Mii de protestatari, arestaţi şi bătuţi în Shanghai

Petiţionarii ţin bannere la Shanghai Expo Center, siteul anual al celor "Două sesiuni" politice, la 19 ianuarie 2014.
Petiţionarii ţin bannere la Shanghai Expo Center, siteul anual al celor "Două sesiuni" politice, la 19 ianuarie 2014. (Poză furnizată de un petiţionar)

Mii de protestatari au inundat zona extrem de bine păzită a Centrului Expo Shanghai, unde au avut loc săptămâna trecută două reuniuni politice locale anuale. Protestatarii s-au adunat, de asemenea, în apropierea staţiilor de metrou, afişând pancarte şi banere pe care se puteau citi sloganuri anti-regim, şi care le detaliau nemulţumirile.

Începând cu 18 ianuarie, mii de petiţionari din Shanghai, ce purtau afişe şi banere cu nemulţumiri şi reclamaţii, au încercat zilnic să-şi facă drum spre Centrul Expo, în speranţa că-şi vor putea prezenta cazurile oficialilor guvernamentali ce au participat la Congresul Naţional al Poporului şi Conferinţa Politică Consultativă a Poporului Chinez, desfăşurate la Shanghai, cunoscute, de asemenea, sub numele de cele Două Sesiuni.

Banerele lor aveau mesaje incriminatoare la adresa oficialialilor, facându-i pe aceştia responsabili pentru suferinţele îndurate din cauza regimului comunist: "Eliminaţi cu fermitate Oaia Neagră din sistemul judiciar!", "Abuz de putere şi nelegiuiri!", "Arestat pe nedrept în timpul nopţii!", "Cetăţenii cer ca funcţionarii guvernamentali să-şi facă publice averile!"

Petiţionarii au declarat că ştiu foarte bine că s-ar putea să fie arestaţi şi bătuţi, dar mulţi dintre ei se află într-o situaţie disperată, după ce şi-au pierdut pământurile şi casele din cauza evacuărilor forţate, fie neprimind nicio compensaţie, fie primind una mică, iar în prezent nu mai au niciun adăpost.

Prezenţa masivă a poliţiei

Un petiţionar din Shanghai pe nume Wang Xiaoping a declarat pentru Epoch Times că petiţionarii au mers zilnic la Centrul Expo de când au început cele Două Sesiuni şi mulţi dintre ei au fost interceptaţi de poliţie la staţiile de metrou.

"Pe 19 ianuarie erau mai mult de o mie de oameni. Cadrele de poliţie în uniformă şi în civil, precum şi alte categorii de personal, aşteptau într-o linie continuă la metrou pentru a opri petiţionarii să se apropie de Centru", a declarat Wang.

Zeci de autobuze aşteptau pe marginea drumului pentru a conduce petiţionarii departe de zonă.

Tan Lanying, un alt petiţionar din Shanghai, a declarat că unul dintre membrii personalului de securitate care oprea petiţionarii, avea un sac foarte mare pentru a colecta petiţiile, şi că mulţi petiţionari erau forţaţi să intre în autobuze.

"Ni se iau casele şi nu avem unde să trăim. Am fost persecutaţi pentru o lungă perioadă de timp", a declarat Tan.

Tan a făcut, de asemenea, referire la persecuţia împotriva Falun Gong în China, spunând: "Practicanţii Falun Gong sunt oameni buni şi sunt, de asemenea, persecutaţi".

Tan a precizat că oficialii de vârf responsabili pentru persecuţia împotriva Falun Gong, inclusiv fostul preşedinte al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, şi fostul şef al sistemului de securitate publică, Zhou Yongkang, ar trebui să fie aduşi în faţa justiţiei.

"Shanghai-ul este bântuit de Jiang Zemin. Zhou Yongkang, Jiang Zemin şi alţi oficiali corupţi ar trebui să fie arestaţi şi condamnaţi la moarte prin spânzurare", a declarat Tan.

Bătăile

Autobuze pline de petiţionari au fost conduse într-o închisoare neagră supraaglomerată, situată pe strada Shanghai Fu Chun iar mulţi petiţionari au fost bătuţi.

Potrivit declaraţiilor lui Wang Xiaoping: "Doi poliţişti, având insignele cu numerele 030215 şi 029843, s-au năpustit asupra mea şi m-au bătut. Ei şi paznicul m-au vârât într-o cameră mică, au încuiat uşa şi au continuat să mă bată. Am fost doborât la pământ şi mă loveau în timp ce mă înjurau".

În provinciile Liaoning, Jilin şi Shanxi, unde se ţin, de asemenea, cele Două Sesiuni locale, sute de petiţionari au ieşit pe străzi cu banere, iar poliţia locală a intervenit, de asemenea, în forţă pentru a-i reduce la tăcere.

Investigaţii de Ariel Iian. Traducere de Lu Lu. Scris în limba engleză de Christine Ford şi Gisela Sommer.