Mii de protestatari cer demisia premierului islandez în urma scandalului Panama Papers

Premierul islandez a respins apelurile de a demisiona în urma acuzaţiilor că a ascuns milioane de dolari sub forma investiţiilor în străinătate.
Proteste în faţa premierului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, cauzate de dezvăluiri legate de corupţie în scandalul Panama - Reykjavik, Islanda, 4 aprilie 2016.
Proteste în faţa premierului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, cauzate de dezvăluiri legate de corupţie în scandalul Panama - Reykjavik, Islanda, 4 aprilie 2016. (HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

Mii de oameni au protestat luni în piaţa din faţa Parlamentului islandez din capitala Reykjavik, cerându-i premierului Sigmundur David Gunnlaugsson să se retragă, după ce informaţiile publicate recent în legătură cu scandalul Panama Papers au arătat că acesta, împreună cu soţia - a cumpărat o companie în Insulele Virgine Britanice în 2007.

Conform documentelor publicate de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), Gunnlaugsson, a înfiinţat în 2007, împreună cu viitoarea sa soţie, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, numită Wintris, pentru a ascunde milioane de dolari, până când i-a vândut în 2009 pentru suma simbolică de un dolar, conform Agerpres.

La solicitările presei ca parlamentarii să dea un vot de neîncredere, premierul islandez, în vârstă de 41 de ani, a răspuns sfidător luni în Parlament: “Nu am luat în considerare demisia din cauza acestei chestiuni şi nici nu voi demisiona”.

Chestiunea este sensibilă în Islanda, o ţară lovită dur când, la ultima criză financiară, bancheri de rang înalt au folosit companii paravan în paradisuri fiscale pentru evaziune.

Poliţia a precizat că numărul manifestanţilor a fost luni mai mare decât cel din 2009, când protestele au condus la înlăturarea guvernului de dreapta, acuzat de prăbuşirea sistemului bancar islandez în 2008.

Ales premier în 2013, Gunnlaugsson a promovat o îndepărtare de vechea gardă politică, acuzată că a ignorat riscul unor investiţii bancare.

În ceea ce priveşte compania Wintris, Gunnlaugsson a vândut acţiunile sale soţiei cu o zi înainte de intrarea în vigoare a unei legi islandeze pe baza căreia premierul ar fi trebuit să declare deţinerea companiei, considerată un conflict de interese.

Wintris a pierdut bani ca urmare a crizei financiare din 2008 ce a paralizat Islanda şi acum pretinde un total de 515 milioane de coroane islandeze (4,2 milioane de dolari) de la cele trei bănci islandeze falimentate: Landsbanki, Glitnir şi Kaupthing.

Liderii din opoziţie îl acuză pe Gunnlaugsson de conflict de interese pentru că în calitatea de premier fost implicat în negocieri cu băncile, în ciuda faptului că fusese implicat financiar.