Mii de slovaci protestează împotriva corupţiei în Bratislava

Robert Kaliknak, ministrul slovac de interne.
Robert Kaliknak, ministrul slovac de interne. (Getty Images)

Mii de manifestanţi anti-corupţie au ieşit luni pe străzile capitalei slovace Bratislava, cerând demisia ministrului de Interne din cauza legăturilor sale cu un om de afaceri investigat pentru fraudă fiscală.

Mass media slovacă a estimat că între 5.000 şi 10.000 de persoane au participat la protestul de luni, devenind astfel una dintre cele mai mari demonstraţii de când premierul Robert Fico a ajuns la putere în 2012. De asemenea, aproximativ alte 2.000 de persoane au protestat în oraşul Kosice. Nu au existat cifre oficiale din partea poliţiei.

Manifestanţii l-au vizat în mare parte pe ministrul de Interne, Robert Kaliknak, scandând “Kalinak, demisionează!” sau “Lasă statul nostru în pace”, în timp ce au fluturat steaguri slovace şi UE.

Kalinak a rezistat presiunilor pentru a demisiona datorita relaţiilor sale de afaceri cu dezvoltatorul imobiliar Ladislav Bašternák, care este suspectat de fraudă.

De la intrarea în Uniunea Europeană în 2004, economia slovacă a înflorit şi standardele de viaţă au crescut în mod considerabil, dar mulţi slovaci se plâng că ţara lor a eşuat să apere statul de drept în special când vine vorba de combaterea corupţiei.

Kalinak recunoaşte că a cumpărat 17% din acţiunile unei companii care aparţine dezvoltatorului. Dar, atât el cât şi Bašternák au negat că au comis vreo infracţiune.

Manifestanţii au cerut, de asemenea, demisiile şefului poliţiei Tibor Gaspar şi a procurorului special Dusan Kovacik pentru că nu fac suficient pentru a elimina corupţia.

Protestele anticorupţie se intensifică

Kalinak este numărul doi în Partidul Smer al premierului Fico, care conduce un guvern de coaliţie.

Protestele anticorupţie s-au înmulţit pe cuprinsul aripii estice a Uniunii Europene în ultimele câteva luni. România, Polonia şi Ungaria au fost zguduite de proteste anti-guvernamentale masive. De asemenea, mii de cehi au ieşit pe străzi în luna mai pentru a protesta împotriva ministrului ceh al Finanţelor.

Corupţia şi incapabilitatea sistemului de justiţie de a judeca suspecţi influenţi şi cu putere în ţara este o temă recurentă.

Protestele de luni din Belgrad şi Kosice au loc după o demonstraţie în luna aprilie, cea mai mare în Slovacia începând cu 2012, când a apărut pe Internet un document aparent creat de agenţia de spionaj a ţării şi care detalia posibile cazuri de mită.

Documentul, cunoscut sub numele de Gorilla, a implicat că un grup financiar a mituit politicieni din guvern şi opoziţie pentru a câştiga contracte de privatizare avantajoase.

Cazul Gorilla încă nu a fost rezolvat şi manifestanţii de luni au cerut de asemenea o investigaţie deplină a acestuia.