Mike Pence îi transmite lui Joe Biden raportul despre virusul Wuhan: China a însămânţat infecţia pe glob şi a blocat cercetările

Mike Pence
Mike Pence (Joshua Roberts/Getty Images)

Fostul vicepreşedinte Mike Pence i-a înmânat noului locatar al Casei Albe, Joe Biden un raport cuprinzător de la Coronavirus Task Force.

Pence a condus efortul de combatere a virusului Wuhan în 2020. Raportul de 146 de pagini, obţinut pentru prima dată de publicaţia realclearpolitics, rezumă răspunsul administraţiei Trump la pandemie.

Citiți și Departamentul de Stat: Cercetătorii de la Institutul din Wuhan aveau simptome COVID19 în toamna lui 2019

Documentul critică regimul chinez pentru neglijenţă şi lipsă de transparenţă şi subliniază, de asemenea, realizările legate de producerea de echipamente de protecţie personală şi crearea rapidă a unui vaccin.

Citiți și Virolog norvegian susţine că virusul Wuhan a apărut dintr-un laborator chinez, în august sau septembrie 2019

„La data publicării acestui raport, lanţul de aprovizionare a fost consolidat, testarea este disponibilă pentru toţi cei care au nevoie de ea, au fost dezvoltate terapii inovatoare care salvează zilnic vieţi, iar vaccinuri sigure şi eficiente sunt distribuite şi administrate pe tot teritoriul”, menţionează începutul raportului.

Raportul afirmă că regimul comunist chinez a publicat date false, învinuind şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Citiți și Virusul Wuhan dezvoltă tentacule cu care infectează masiv celulele aflate în proximitate

„Se ştia sau se înţelegea puţin despre noul virus” în urmă cu un an, afirmă raportul, iar "în următoarele săptămâni China şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au difuzat în mod repetat informaţii incomplete şi inexacte care au obstrucţionat semnificativ capacitatea restului lumii de a oferi un răspuns informat".

Raportul dă, de asemenea, unul dintre cele mai dure verdicte pe care le-a făcut Pence până acum - afirmând deschis că regimul comunist de la Beijing a permis virusului să se răspândească în întreaga lume, în timp ce oficialii chinezi încercau să limiteze pandemia la nivel local.

Citiți și Virusul Wuhan dezvoltă tentacule cu care infectează masiv celulele aflate în proximitate

„China nu numai că a inhibat în mod deliberat cercetarea şi transmiterea informaţiilor esenţiale despre virus, dar a răspândit infecţia la nivel global prin facilitarea călătoriilor internaţionale în afara Chinei, deşi impusese restricţii de călătorie intern - şi a acumulat consumabile medicale care deveneau rapid urgent necesare în întreaga lume", se arată în raport.

The Epoch Times a urmărit îndeaproape măsurile luate de regimul chinez şi răspândirea virusului.

Citiți și Fost director MI6: Virusul Wuhan a apărut în laboratoarele chineze

Iniţial, timp de cel puţin trei săptămâni, Beijingul a ştiut despre severitatea focarului de virus Wuhan, dar a minimizat criza şi a suprimat orice informaţie care contrazicea versiunea oficială conform căreia virusul putea fi conţinut. Această muşamalizare a permis virusului să se răspândească dincolo de graniţele Chinei, provocând o pandemie globală.

Documentele interne obţinute de The Epoch Times arată că pacienţi cu simptome asemănătoare virusului Wuhan au început să apară în spitalele oraşului din septembrie 2019, sugerând că boala s-ar fi putut răspândi prin oraş în toamnă. Autorităţile au luat cunoştinţă de focar cel puţin la sfârşitul lunii decembrie şi au confirmat public existenţa acestuia la 31 decembrie 2019.

Citiți și Virusul Wuhan foloseşte acelaşi mecanism de a scăpa de imunitatea organismului ca virusul HIV [studiu]

În următoarele 19 zile, autorităţile chineze au insistat că boala este „controlabilă şi se poate preveni” şi că există un risc mic sau zero ca aceasta să se răspândească printre oameni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis aceste declaraţii în întreaga lume.

Medicii care au încercat să-i avertizeze pe ceilalţi cu privire la focar au fost pedepsiţi pentru „transmiterea de zvonuri false”. Pe 30 decembrie, Li Wenliang, oftalmolog la Spitalul Central Wuhan, a transmis un raport despre „şapte cazuri asemănătoare cu SARS care apar într-o piaţă locală de fructe de mare" pe un grup de chat privat al platformei chineze de socializare wechat. Pe 3 ianuarie, poliţiştii locali l-au mustrat pentru că ar fi răspândit „zvonuri” online.

Citiți și Microbiolog renumit susţine că laboratorul din Wuhan a făcut "lucruri nebuneşti" cu coronaviruşii

The Epoch Times a publicat primul documentar despre originea virusului PCC în aprilie anul trecut. În ciuda aparentei suprimări de către platforma Youtube deţinută de Google, documentarul a atins un număr semnificativ de vizualizări.

Citiți și Noi dovezi despre folosirea biotehnologiei în armata chineză [Defense One]

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe