Mike Pompeo promite să nu lase Iranul să achiziţioneze arme din Rusia şi China

Secretarul de stat american, Mike Pompeo
Secretarul de stat american, Mike Pompeo (Joe Raedle/Getty Images)

Marţi, secretarul de stat Mike Pompeo a promis să nu permită Iranului să achiziţioneze arme fabricate de China sau Rusia.

Pompeo a declarat, marţi, într-un interviu acordat radiodifuzorului european „France Inter” că „până acum nu s-a făcut nimic pentru a permite extinderea acestui embargou şi, prin urmare, Statele Unite şi-au asumat responsabilităţile”.

Pompeo a făcut referire la faptul că în urmă cu câteva săptămâni, Statele Unite au obţinut un rezultat negativ la ONU atunci când au încercat să determine Consiliul de Securitate să prelungească embargoul internaţional cu privire la vânzarea de arme, impus asupra Iranului, care va expira pe 18 octombrie.

Pompeo a adăugat:

„Vom acţiona în acest mod. Vom împiedica Iranul să achiziţioneze tancuri de fabricaţie chineză şi sisteme de apărare aeriană din Rusia şi să le vândă apoi către Hezbollah, subminând eforturile de pace ale preşedintelui francez Emmanuel Macron în Liban”.

Washingtonul a rămas izolat în decizia sa de a promulga aşa-numitele sancţiuni „snapback” asupra Republicii Islamice la sfârşitul lunii august. În mod ironic, opţiunea snapback este disponibilă pentru participanţii la JCPOA, din care SUA s-a retras oficial în mai 2018.

Între timp, în ultimul an s-a vorbit despre faptul că Moscova a aprovizionat Iranul cu sistemul său avansat de apărare antiaeriană S-400, lucru pe care administraţia Trump l-ar putea trata aproape ca pe un act de război.

Interesant este că în ziua în care Pompeo făcea noile declaraţii, promiţând să nu lase armele ruseşti să intre în mâinile Iranului, Kremlinul era ocupat să arate capacităţile S-400.

Iranul a revenit în paginile ziarelor săptămâna aceasta după scurgerea unui presupus raport care afirma că liderii de la Teheran complotează să-l asasineze pe ambasadorul SUA în Africa de Sud, drept răzbunare pentru uciderea generalului iranian Qassem Soleimani în ianuarie, de către drone americane.

Ca răspuns la pericolul asasinării diplomatului american, Trump a promis că orice astfel de agresiune din Iran va fi întâmpinată cu un răspuns american „de 1.000 de ori mai puternic!”

Dar Trump nu a confirmat întocmai presupusul complot, ci doar a citat „rapoarte de presă”.