Mike Pompeo susţine că SUA "ar trebui să facă tot ceea ce cere Ucraina" pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei

Fostul secretar american de stat, Mike Pompeo
Fostul secretar american de stat, Mike Pompeo (Tal Atzmon/The Epoch Times)

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a declarat că Statele Unite trebuie să furnizeze Ucrainei echipamentul militar de care aceasta are nevoie pentru a învinge Rusia şi a insistat că un sprijin continuu este “în interesul Americii”.

Pompeo, fost director al CIA, a afirmat că acordarea de sprijin Ucrainei este cea mai rapidă modalitate de a pune capăt războiului, relatează Daily Mail.

Întrebat la Fox News dacă SUA ar trebui să ajute Ucraina, el a răspuns:

“Eu gândesc puţin diferit. Noi ar trebui să ajutăm America. A ajuta America înseamnă că o naţiune suverană care este pregătită să se apere de o invazie şi de un atac în care civili sunt ucişi de Vladimir Putin este în interesul Americii, pentru economia noastră, pentru securitatea noastră.

Ar trebui să facem tot ceea ce ne cer ucrainenii să facem. Ei nu ne-au cerut să ne trimitem soldaţii. Nu ne-au cerut să trimitem trupele 82 Airborne. Ei au spus pur şi simplu: 'Furnizaţi-ne lucrurile de care avem nevoie'. Iar vieţile lor sunt în pericol”.

Comentariile sale vin în contextul în care în SUA se discută despre cât de mult sprijin ar trebui acordat în continuare Ucrainei.

Washingtonul a promis deja un ajutor militar de miliarde de dolari, iar politicienii sunt împărţiţi cu privire la necesitatea continuării acestui sprijin costisitor.

“Administraţia Biden s-a temut să câştige. Le-a fost teamă să le ofere ucrainenilor instrumentele de care au nevoie pentru a avea succes. Iar acest lucru se va încheia cu o soluţie negociată. Ar trebui să ajungem la acest punct cât mai repede posibil. Iar cel mai rapid mod de a pune capăt acestui război este de a le oferi ucrainenilor mijloacele militare, informaţiile de care au nevoie pentru a-l împinge efectiv pe Vladimir Putin în afara ţintei [Ucraina – n.r.]”, a adăugat Pompeo.

Reamintim în acest context că, după îndelungi aşteptări din partea Ucrainei, preşedintele american Joe Biden a anunţat, miercuri, că intenţionează să trimită 31 de tancuri M1 Abrams armatei ucrainene.

Biden a declarat că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a recomandat această măsură deoarece va consolida capacitatea Ucrainei de “a-şi apăra teritoriul şi de a-şi atinge obiectivele strategice”.

“Tancurile Abrams sunt cele mai capabile tancuri din lume. Sunt, de asemenea, extrem de complexe de operat şi întreţinut, aşa că oferim Ucrainei şi piesele şi echipamentele necesare pentru a susţine eficient aceste tancuri pe câmpul de luptă. Vom începe să instruim trupele ucrainene cu privire la aceste probleme de susţinere, logistică şi întreţinere cât mai curând posibil”, a afirmat Biden, în declaraţiile de presă făcute la Casa Albă.

La rândul său, Berlinul a decis, după îndelungi ezitări, să trimită tancuri Leopard 2, au declarat surse Reuters, o inversare a politicii despre care Kievul a spus că va contribui la remodelarea conflictului. Mai mult, Germania va permite şi altor ţări să facă acelaşi lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe