Miliardarul israelian Steinmetz eliberat din arestul la domiciliu

Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz a fost eliberat din arestul la domiciliu. El este investigat că ar fi acordat mită în schimbul obţinerii dreptului pentru minerit în regiunea respectivă. Pe moment, împotriva lui Steinmetz nu a fost formulată nicio acuzaţie.
Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz.
Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz. (Captură Foto)

Poliţia israeliană l-a eliberat miercuri pe omul de afaceri miliardar Beny Steinmetz din arestul la domiciliu fără să îl acuze de ceva anume, a declarat firma sa BSG Resources, specializată în minerit, şi o purtătoare de cuvânt a tribunalului. El a fost plasat sub arest la domiciliu ca urmare a unor acuzaţii de mită care implică activitatea BSGR în Africa.

Poliţia a precizat însă că eliberarea lui Steinmetz a fost condiţionată de faptul că el a fost de acord să nu părăsească Israelul timp de 180 de zile după ce a depus o garanţie în valoare de 100 milioane de shekeli (26 milioane USD).

Autorităţile israeliene l-au plasat în arest pe Steinmetz, în vârstă de 60 de ani, pe 19 decembrie 2016, după ce poliţia i-a acuzat pe omul de afaceri şi pe alţi cetăţeni israelieni care locuiesc în străinătate de faptul că au plătit zeci de milioane de dolari unor oficiali publici de rang înalt din Guineea pentru a-şi extinde afacerile în regiune.

BSGR a declarat la acea vreme că acuzaţiile sunt nefondate. “Perioada de restricţionare s-a scurs acum şi Steinmetz este liber de toate restricţiile legale; împotriva sa nu au fost formulate niciun fel de acuzaţii privind activităţi infracţionale, inclusiv mită şi corupţie”, a susţinut BSGR într-o declaraţie.

Steinmetz a cooperat în întregime cu autorităţile israeliene în cursul investigaţiei şi “va continua să facă acest lucru dacă şi când i se va cere”, a mai susţinut compania.

În plus, BSGR a reiterat în declaraţia sa că investigaţia a fost iniţiată de Guvernul Guineei, care a lansat o evaluare a contractelor de minerit semnate înainte de 2011 ca parte a unor eforturi internaţionale pentru a îmbunătăţi transparenţa.

În cadrul evaluării sale, naţiunea vest-africană a investigat modul în care BSGR a obţinut în 2008 drepturile pentru depozitul Simandou, cea mai mare rezervă neexploatată de fier din lume.

Grupul de minerit anglo-australian Rio Tinto şi BSGR au intrat într-o dispută legală pentru drepturile de minerit de la Simandou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe