Milioane de lei din închirierea plajelor de pe Litoral

Litoralul românesc
Litoralul românesc (Epoch Times România)

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) organizează, în perioada 20-23 aprilie, licitaţii publice pentru închirierea plajelor de pe litoralul românesc pentru această vară. Potrivit purtătorului de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton, citat de publicaţia locală Observator de Constanţa licitaţia publică este organizată pentru transmiterea dreptului de folosinţă a plajei Mării Negre.

Anul trecut, ABADL, instituţia care administrează plajele, a încasat peste opt milioane de lei din închirierea acestora, jumătate din sumă ajungând la bugetul de stat. Potrivit datelor existente, aceasta este suma obţinută din închirierea a 80% din suprafaţa plajelor. În anul 2012 au fost închiriate 165 de sectoare de plajă de pe litoralul românesc, în toate staţiunile turistice, însemnând o suprafaţă de 1.182.297 de metri pătraţi. Valoarea minimă de închiriere a fost de 1,1 lei/mp/an, iar valoarea maximă a ajuns şi la 10,98 lei/mp/an, fără TVA. Reprezentanţii ABADL spun că, în urma închirierii sectoarelor de plajă de anul trecut, s-a obţinut suma de 8.200.000 de lei, fără T.V.A., dar din suma colectată 50% se repartizează, conform legii, către bugetul de stat.

În urma licitaţiilor a rămas neînchiriată o suprafaţă de aproximativ 20% din totalul suprafeţei de plajă turistică administrată de către ABADL.

În urmă cu câteva săptămâni, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a încheiat şi procedura de licitaţie pentru lucrările de curăţare, amenajare şi reabilitare a suprafeţelor de plajă pentru acest an. Potrivit anunţului de atribuire, s-au primit patru oferte, iar câştigătoare a fost aleasă cea cu preţul cel mai mic. De la o valoare estimată a contractului de 798.336,32 lei, fără T.V.A., s-a ajuns la 597.175,18 lei, sumă pentru care licitaţia a fost atribuită firmei constănţene SCIM S.A. Potrivit caietului de licitaţie, lucrările vor fi executate pe trei tronsoane. Tronsonul I cuprinde plajele Mamaia şi Constanţa, tronsonul II Eforie Sud – Costineşti şi tronsonul III Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche. Lucrările vor consta în pregătirea plajelor pentru sezonul estival.