Militanţi sirieni susţinuţi de SUA efectuează un test rar de rachetă sol-sol

(Getty Images)

Un raport exclusiv al site-ului de ştiri Al Masdar a susţinut că un grup de rebeli sprijinit de Statele Unite – numit “Comandourile Revoluţionare” – a desfăşurat recent un test rar de rachetă în zona Al-Tanf din sud-estul provinciei Homs. Zona Al-Tanf este localizată de-a lungul frontierei cu Irakul.

Al Masdar şi-a bazat raportul pe un videoclip ce prezintă testul de rachetă încărcat pe Internet în 3 ianuarie 2018, deşi nu se ştie exact când a avut loc, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

În pofida anunţului preşedintelui Donald Trump privind retragerea tuturor trupelor americane din Siria, zona Al-Tanf a guvernoratului Homs încă rămâne sub controlul forţelor armate americane şi al aliaţilor lor rebeli.

Guvernul sirian a cerut ca forţele americane să se retragă din regiunea Al-Tanf. Totuşi, americanii au refuzat să cedeze Damascului această parte a ţării.

Luna trecută, un oficial militar rus a criticat SUA pentru “ocuparea ilegală” a unei zone întinse aflată în sud-vestul Siriei, care înconjoară garnizoana americană din Al-Tanf, protejând astfel aproximativ 6.000 de militanţi înarmaţi pe care Rusia i-a descris drept terorişti.

General-colonelul Mihail Mizinţev, şeful Centrului Naţional pentru Controlul Apărării al Rusiei, a descris zona ocupată de SUA ca fiind “ultima fortăreaţă a răului”, în care există numeroşi militanţi, situată pe “teritoriul unui stat independent”.

El a identificat o zonă de 55 km care înconjoară baza - aflată într-o regiune deşertică de-a lungul graniţei cu Irakul -, ocupată de forţele speciale americane şi Armata Siriană Liberă (ASL) susţinută de acestea începând din 2016, după ce au capturat punctul de frontieră de sub controlul Statului Islamic (grup jihadist cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh).

Deşi s-a comentat destul de puţin despre soarta prezenţei americane în Al-Tanf după ce a fost anunţată recent retragerea trupelor americane din Siria, se presupune că baza va fi abandonată în fvoarea unor aliaţi ai ASL, precum şi a unor posibile celule ISIS despre care se ştie că ar fi în zona respectivă.

Acest test rar de rachetă sol-sol documentat în materialul video al grupului Comandourile Revoluţionare, susţinut de SUA, sugerează posibilitatea ca americanii să lase în zonă unele dintre sistemele de arme avansate, ca avertisment pentru ruşi şi guvernul din Damasc al preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit site-ului Zero Hedge.